În România, cultura ortodoxă ajută alcoolicul să se recupereze: Floyd Frantz, specialist în tratarea dependențelor

Floyd Frantz, specialist în tratarea dependențelor, a ajuns în România ca misionar al organizației Orthodox Christian Mission Center (OCMC) din SUA. În câțiva ani, a devenit co-fondator al Programului Național Antidrog al Bisericii Ortodoxe Române.

În noiembrie 2000, a inițiat la Cluj-Napoca programul de tratare a dependenței „Sfântul Dimitrie” al Asociației Filantropice Medical Creștine „Christiana”, realizat în parteneriat cu Arhiepiscopia Ortodoxă a Vadului, Feleacului și Clujului și cu OCMC. Proiectul a ajutat sute de români să preia controlul asupra dependențelor de care sufereau.

Ancuța, soția sa, conduce Centrul de Servicii Sociale „Acoperământul Maicii Domnului” al Asociației Filantropice Medical Creștine „Christiana”, care își propune să prevină abandonul școlar și să sprijine familiile oferind servicii de zi pentru copii, dar și consiliere de diverse tipuri pentru reintegrarea socio-profesională a mamelor.

Săptămâna trecută, Mitropolitul Teofan i-a acordat Crucea Moldavă, cea mai înaltă distincție a Mitropoliei Moldovei și Bucovinei. A fost un semn de recunoștință pentru sprijinul oferit în crearea unui centru comunitar de tratare a adicțiilor la Iași și în formarea consilierilor în adicție din eparhie.

Basilica.ro l-a invitat la un dialog despre dependență, dar și despre Ortodoxie și spiritul românesc. „În România, cultura însăși este cea care ajută alcoolicul să se recupereze”, spune el. „Biserica Ortodoxă ne ajută să-i ajutăm pe alcoolici”.


Basilica.ro: Cum a fost drumul dumneavoastră spre Ortodoxie? Câți ani aveați și unde erați când ați primit botezul ortodox?

Am auzit prima dată de Ortodoxie în Wichita, Kansas, orașul meu natal, la ora de Religie, când eram în școala primară. Mai târziu în viață, la vârsta de 35 de ani, am decis să cercetez această Biserică și am găsit-o foarte compatibilă cu modul meu de viață și cu convingerile mele fundamentale despre Dumnezeu și relația omului cu El. Am devenit ortodox la vârsta de aproximativ 35-36 de ani și am fost activ în Biserică de atunci.

Basilica.ro: De ce ați ales să vă specializați în tratamentul dependențelor?

Problema aceasta a existat în familia mea și eu însumi sufăr de alcoolism. Am intrat în recuperare în 1982, când aveam 33 de ani.

În recuperarea mea am observat că tinerii care veneau la întâlnirile noastre în 12 pași după un program de consiliere în domeniul adicțiilor înțelegeau cu adevărat ideile și se descurcau mai bine în recuperare decât persoanele care nu beneficiaseră anterior de consiliere.

„Există o bunătate în oamenii din România care m-a atras”

În 4 noiembrie 2024, Mitropolitul Teofan i-a înmânat lui Floyd Franz a primit ordinul Crucea Moldavă, cea mai înaltă distincție din Mitropolia Moldovei și Bucovinei, pentru sprijinul oferit în programele eparhiale de combatere și prevenire a adicțiilor. Foto: Doxologia.ro / Flavius Popa

Basilica.ro: Cum v-ați decis să veniți să lucrați în România?

Ceea ce am afirmat mai sus m-a determinat să mă întorc la facultate, unde am studiat Psihologia, pe care am absolvit-o în 1989.

Lucram la un program de consiliere rezidențială pe când doi reprezentanți ai Orthodox Christian Mission Center (OCMC) au vizitat biserica pe care o frecventam în Tulsa, Oklahoma. Prin intermediul lor am ajuns în România în 1998.

Am venit în vizită doar pentru a verifica situația, deoarece ei au raportat că nu existau centre de tratament specializate în adicții în România la acel moment.

Pe baza experienței dobândite până în acel moment, am simțit că nevoia era mare aici, în România și că era puțin probabil ca cineva să înceapă vreun program în curând. Pe vremea aceea, în România exista o înțelegere redusă sau chiar inexistentă despre modelul de manifestare și tratamentul dependențelor.

M-am mutat aici în 2000 și am început, la Cluj, Programul de Consiliere în Adicții „Sfântul Dimitrie”.

Basilica.ro: Ce vă place la țara noastră?

Ceea ce am observat în primul rând a fost că oamenii erau diferiți. Aveau o dispoziție mai blândă, îi respectau pe bătrâni, iar toate bisericile erau pline de credincioși, ceea ce mi-a spus multe despre valorile societății.

Chiar și cei fără credință pe care i-am întâlnit aici sunt genul de oameni pe care i-aș vrea ca prieteni. Există o bunătate în oamenii din România care m-a atras de la început.

În România, cultura creștină ajută la recuperarea dependenților

Împreună cu Pr. Iulian Negru din Arhiepiscopia Iașilor, la un curs de formare a consilierilor în adicții. Foto: Doxologia.ro / Pr. Silviu Cluci

Basilica.ro: Puteți estima câți oameni ați ajutat în România?

Este dificil pentru mine să estimez numărul de persoane pe care le-am ajutat, probabil nu foarte multe, deoarece cunoștințele mele de limbă sunt foarte slabe. Totuși, angajații mei din Programul „Sfântul Dimitrie” au ajutat sute de oameni în cei 24 de ani de activitate de până acum.

Nu este important câți oameni am ajutat, ceea ce este important este că acum există un program aici, la Cluj, care poate ajuta orice alcoolic sau dependent să se recupereze din dependență, dacă are o dorință sinceră de a nu mai bea alcool sau de a nu mai folosi droguri, sau de a nu mai juca jocuri de noroc etc.

De asemenea, pentru că astăzi oferim formare pentru cei care vor să devină consilieri în domeniul adicțiilor, sunt optimist că vor fi multe astfel de programe care vor începe în România în următorii ani.

Basilica.ro: Care este concluzia dumneavoastră în urma lucrului cu acești oameni?

Concluzia mea în urma lucrului cu alcoolicii din România este că sunt o parte a societății românești pe care o admir foarte mult. Programul de recuperare pe care îl folosim poate ajuta pe oricine are capacitatea de a fi sincer cu sine însuși, inclusiv aici, în România.

De fapt, cultura în sine este cea care îl ajută pe alcoolic să intre în recuperare. Vorbesc aici de Biserică, deoarece structura ei morală și spirituală de bază este foarte asemănătoare cu cea a programelor în 12 pași pe care le folosim noi.

De exemplu, pentru a face cei 12 pași ai recuperării într-o formă simplă, aceștia implică următoarele:

  1. Să fii sincer cu tine însuți cu privire la dependența ta și la faptul că ai nevoie de ajutor pentru a o depăși.
  2. Să recunoști că Dumnezeu poate să te ajute și te va ajuta în problema dependenței dacă ești dispus să ai o relație de conlucrare cu El.
  3. Să-ți dezvolți încrederea în acea relație, cu convingerea că Dumnezeu te va ajuta dacă ești sincer cu tine însuți și cu Dumnezeu.
  4. Să fii cinstit cu privire la greșelile din trecut și să le recunoști în fața lui Dumnezeu, față în față cu tine însuți și în fața altor persoane.
  5. Să dezvolți un mod de viață orientat spre renunțarea la lucrurile care te despart de Dumnezeu.
  6. Să încerci să te recompensezi pentru greșelile făcute altora.
  7. Să adopți o viață de reflecție, rugăciune și slujire a celorlalți.

Nimeni nu este perfect la îndeplinirea celor menționate, dar trebuie să existe o dorință de a crește spiritual.

E nevoie de programe de prevenție pentru tineri

Basilica.ro: Ce pot face statul sau comunitățile pentru a ajuta dependenții în general și ce putem face noi pentru a ajuta tinerii români să evite sau să depășească dependențele?

Guvernele locale și naționale trebuie să investească în dezvoltarea de programe pe bazate științifice. Programul pe care îl folosim noi – Modelul Minnesota – a fost cercetat de multe universități și agenții guvernamentale americane și este cel mai utilizat model de tratament din Statele Unite ale Americii pentru simplul motiv că funcționează cel mai bine.

Pentru a-i ajuta pe tinerii din sistemul public de învățământ, guvernul ar trebui să investească în programe de prevenire bazate pe dovezi științifice și să ofere tinerilor din România alternative la cazinouri, baruri și toate celelalte activități nefaste disponibile în fiecare oraș din țară.

Nu trebuie să uităm că un alcoolic sau un dependent nu se distruge doar pe sine. Dependența distruge familia, pentru că aproape fiecare alcoolic sau dependent este căsătorit sau face parte dintr-o familie.

Dependența distruge relațiile dintre soți, chiar dacă familia va rezista și nu va ajunge la divorț. Aceasta îi va afecta și pe copiii familiei respective, astfel că fenomenul afectează mult mai profund societatea și implică un proces mult mai complex de vindecare.

Basilica.ro: Credeți că apartenența la Biserica Ortodoxă este un mare ajutor pentru dependenți și pentru cei care lucrează cu ei?

Fără îndoială, Biserica Ortodoxă ne ajută să-i ajutăm pe alcoolici. Majoritatea beneficiarilor noștri sunt fie ortodocși, fie catolici, greco-catolici sau din altă denominație creștină. Încercăm să trimitem oamenii înapoi la parohiile și bisericile lor, iar aceste comunități sprijină recuperarea lor, uneori chiar solicitându-le să îi ajute și pe alții din parohie care au probleme similare.

Rugăciunile spuse sunt rugăciuni auzite

Basilica.ro: Aveți evlavie deosebită pentru anumiți sfinți? Care? V-au ajutat în activitatea dumneavoastră?

Am dedicat activitatea mea din România Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, Sfintei Parascheva de la Iași și Sfântului Dimitrie cel Nou din Basarabi.

Rugăciunile spuse sunt rugăciuni auzite. Totuși, dacă vrem ca cineva să se recupereze și ne rugăm pentru el, trebuie ca și cealaltă persoană să vrea recuperarea, deoarece Dumnezeu nu ne va încălca niciodată libertatea. Liberul arbitru este atât de important pentru noi, ca ființe umane, făcând parte din natura noastră, încât putem bea sau ne putem droga până la moarte fără ca Dumnezeu să ne poată încălca libertatea.

Basilica.ro: Aveți un mesaj pentru profesioniștii care lucrează în același domeniu?

Pentru profesioniști aș spune doar să ne contacteze și le vom furniza informații despre metodele noastre. Se găsesc și pe internet căutând „Minnesota Model of Addictions Treatment”. Este o metodă bio-psiho-socio-spirituală, unde cuvântul „spiritual” nu înseamnă neapărat religios, ci înseamnă că îi racordează pe oameni cu valorile lor fundamentale ca ființe umane.


Carte de vizită

Floyd Frantz are o pregătire academică în psihologie, cu o vastă experiență profesională în consilierea dependenților atât în regim rezidențial, cât și ambulatoriu. Are peste 40 de ani de implicare activă și voluntariat în programe comunitare în sistemul penitenciar, sistemul judiciar, spitale și programe rezidențiale specializate în tratarea alcoolismului și a dependenței.

Credit foto: Ocmc.org (deschidere)


Știri recente