Ierarhii Olteniei iau decizii pentru consolidarea vieții monastice în regiune

Membrii Sinodului Mitropolitan al Mitropoliei Olteniei s-au întrunit săptămâna trecută în ședință de lucru și au luat mai multe hotărâri pentru consolidarea vieții monastice în regiune.

În ceea ce privește Mănăstirea Frăsinei, au fost reafirmate vechile rânduieli de viețuire călugărească alese și fixate de Sfântul Ierarh Calinic. În acest sens, s-a hotărât „respectarea vechilor rânduieli athonite” și „întărirea Legământului Sfântului Ierarh Calinic, potrivit canoanelor sale”.

S-a stabilit ca obligație pentru monahii din obște să nu coboare și să nu participe la slujbe în „biserica de jos” sau în altă parte, în afara mănăstirii. Doar părinții duhovnici ai obștii vor coborî, cu binecuvântarea ierarhului, la Mănăstirea Bistrița Vâlceană.

Sinodul Mitropolitan a mai hotărât ca toți monahii hirotoniți ai Mănăstirii Frăsinei să își completeze studiile cu Licența în Teologie.

Monahii și ieromonahii care au încălcat rânduiala călugărească prin neascultare și sperjur au fost trimiși la alte mănăstiri din Arhiepiscopia Râmnicului.

Toți monahii din Mitropolia Olteniei și ieromonahii care vor mai încălca rânduiala canonică, jurămintele și voturile călugărești, vor fi sancționați conform Sfintelor Canoane, Rânduielilor Bisericești și Regulamentului vieții monahale, a anunțat Sinodul Mitropolitan.

Piatra de Legământ de la Frăsinei va fi repusă în valoare

Membrii sinodului au hotărât în unanimitate ca piatra de „Legământ” pusă de Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica, ctitorul și ocrotitorul duhovnicesc al Mănăstirii Frăsinei, să fie reașezată la locul inițial. Aceasta fusese mutată de la locul ei în timpul regimului comunist ateu.

Locul unde va fi repusă piatra de „Legământ” va fi marcat printr-o „lucrare monumentală care va sublinia importanța și istoria acestui Legământ al Sfântului Ierarh Calinic, a evenimentelor care îi justifică actualitatea și care s-au desfășurat până în prezent”, au decis ierarhii olteni.

Toți monahii și monahiile din eparhiile păstorite vor respecta „Sfintele Canoane, Regulile monahale ale Sfinților Părinți, Statutul pentru organizarea și funcționarea Bisericii Ortodoxe Române și a Regulamentului pentru organizarea vieții monahale și funcționarea administrativă și disciplinară a mănăstirilor, Hotărârile Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române și Regulile Sfântului Calinic”.

Totodată, în acord cu specificul local al zonei, membrii Sinodului Mitropolitan au reconfirmat necesitatea respectării „hotărârilor Sinaxei Stareților și Starețelor, organizată la Mănăstirea Tismana, în data de 6 octombrie 2011”.

Alte decizii

Ierarhii au mai subliniat obligația clericilor de a păstra neutralitatea politică, în conformitate cu Hotărârea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române nr. 10.793/29 octombrie 2019. Se solicită oamenilor politici să nu se folosească în scopuri partinice sau personale de slujitorii bisericești, de spațiile bisericești, de slujbe și de însemnele religioase.

S-au aprobat textele liturgice pentru slujbele de Vecernie, Utrenie şi Acatist la Cuvioşii Părinţi Mărturisitori Gherasim Iscu de la Tismana şi Visarion Toia de la Lainici, propuşi spre canonizare de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în anul 2025.

Sinodul Mitropolitan al Mitropoliei Olteniei a reafirmat că, potrivit statutului Bisericii Ortodoxe Române, „în baza autonomiei bisericești, problemele de la nivel local sunt analizate la nivel eparhial sau mitropolitan”.

Foto credit: Arhiva Basilica.ro / Raluca Ene

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente