Ierarhii ardeleni au sfințit Biserica Petrani

Întregul sobor de arhierei din Mitropolia Ardealului a oficiat duminică, 6 mai, slujba de târnosire a Bisericii ‘Sfântul Mare Mucenic Gheorghe’ din localitatea Petrani, județul Bihor, informează „Ziarul Lumina”. Evenimentul a adunat sute de credincioși din sat și din localitățile învecinate, autorități locale și județene, zeci de preoți, monahi și monahii.

Sărbătoarea din satul unde a văzut lumina zilei Înalt Preasfințitul Arhiepiscop Ioan al Episcopiei Covasnei și Harghitei a devenit o zi importantă și pentru Episcopia Oradiei, întrucât a fost prima slujire împreună a tuturor ierarhilor din Mitropolia Ardealului pe pământul eparhiei de la reînființarea acesteia în 1920. Soborul de arhierei a fost condus de Înalt Preasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, și format din încă cinci arhierei: Înalt Preasfințitul Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, Înalt Preasfințitul Arhiepiscop Ioan al Episcopiei Covasnei și Harghitei, Preasfințitul Sofronie, Episcopul Oradiei, Preasfințitul Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei, și Preasfințitul Andrei Făgărășanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului. Ierarhii au fost întâmpinați de primarul comunei Pocola, Ioan Mașcaș, împreună cu alte oficialități bihorene, la intrarea în localitate, iar feciorii călare i-au condus până la biserică, unde credincioșii, preoții, monahii și copiii înveșmântați în hainele populare așteptau sosirea oaspeților de seamă.

IPS Ioan, cetățean de onoare

A urmat slujba de târnosire a bisericii, prin înconjurarea, stropirea cu apă sfințită și ungerea acesteia cu Sfântul și Marele Mir. Ceremonia a continuat cu înveșmântarea Sfintei Mese, așezarea moaștelor în piciorul ei, sfințirea catapetesmei și a picturii. Credincioșii au avut posibilitatea să se închine în Sfântul Altar, în timp ce pe o scenă amenajată în curte a fost oficiată Sfânta Liturghie. Răspunsurile liturgice au fost date de maicile de la Mănăstirea ‘Sfânta Cruce’ din Oradea. La final, preotul paroh Dumitru Straca a fost hirotesit iconom stavrofor, ca răsplată și mulțumire pentru eforturile depuse în ultimii ani la restaurarea și renovarea bisericii din Petrani.

Cuvântul de învățătură a fost rostit de IPS Arhiepiscop Ioan, subliniind învățăturile Evangheliei din Duminica Slăbănogului.

‘Întrebarea ‘Voiești să te faci sănătos?’ pe care Mântuitorul Iisus Hristos a adresat-o slăbănogului este una existențială pentru viața noastră pământească și în special pentru viața creștină. Numai Hristos a avut dreptul să pună această întrebare și există oameni care nu doresc să fie sănătoși. Dacă Mântuitorul i-ar întreba la fel pe oamenii care fumează, pe cei care beau necontenit, care își petrec viețile în dezmierderi, aceștia ar răspunde: ‘Eu nu voiesc să fiu sănătos’. Întrebarea aceasta ascunde tainic și altă întrebare pe care Mântuitorul ar adresa-o tuturor oamenilor de astăzi: ‘Vrei să te mântuiești?’ La această întrebare, foarte mulți dintre oameni ar cere să fie lăsați în pace’, a spus IPS Arhiepiscop Ioan.

Cuvinte de mulțumire au venit și din partea PS Episcop Sofronie, care a oferit IPS Arhiepiscop Ioan un engolpion și a felicitat preotul și comunitatea de la Petrani. Un cuvânt de mulțumire și de binecuvântare a ținut și IPS Mitropolit Laurențiu, iar toți ierarhii au primit apoi, din partea parohiei, câte o icoană a Sfântului Gheorghe. Sărbătoarea a continuat cu ceremonia prin care IPS Arhiepiscop Ioan a fost declarat cetățean de onoare al comunei Pocola și s-a încheiat cu agapa frățească pentru toți participanții.

Lăcașul de cult zidit în perioada 1874-1879 a fost supus din 2002 unor ample lucrări de renovare, părintele paroh fiind ajutat îndeaproape de membrii Consiliului și Comitetului parohial, dar mai ales de IPS Părinte Arhiepiscop Ioan al Covasnei și Harghitei, care a contribuit material la aceste lucrări.

Comentarii Facebook


Știri recente