Icoana Maicii Domnului „Mângâietoarea” a fost aşezată la Biserica „Sfântul Nicolae”-Dintr‑o zi

Icoana Maicii Domnului „Mângâietoarea” (Paramythia) a fost aşezată duminică la Biserica „Sfântul Nicolae”-Dintr‑o zi din Protoieria Sector 1 Capitală.

Icoana este o copie a icoanei făcătoare de minuni de la Mănăstirea Vatoped şi a fost sfinţită în Duminica Izgonirii lui Adam din Rai de Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul.

În cuvântul ocazionat de slujba de sfinţire, Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor a prezentat câteva aspecte definitorii pentru această icoană. 

„Icoana Maicii Domnului Mângâietoarea face parte dintre multele icoane făcătoare de minuni, pe care le păstrează cunoscuta Mănăstire Vatoped din Sfântul Munte Athos”.

„După cum aţi auzit în rugăciunea de sfinţire a icoanelor, cerem pentru toate icoanele, puterea şi tăria facerii de minuni. Icoana Mângâietoarea este de fapt Icoana Maicii Domnului din toate bisericile, mănăstirile şi casele, pentru că Maica Domnului aduce multă mângâiere. Înaintea ei îşi pleacă genunchii toţi deopotrivă, cei mici şi cei mari, cei care îşi pun nădejdea în mijlocirile, rugăciunile ei”.

„De aceea, înălţăm smerită rugăciune către cea care este mai înaltă decât cerurile şi mai curată decât strălucirile soarelui ca să mângâie pe cei care sunt în suferinţă, să-i ajute pe cei care trec acum sau vor trece prin încercări, să le dăruiască mângâiere aşa cum altădată în istorie, în vremuri tulburi, în Mănăstirea Vatoped era ameninţată i-a ocrotit şi mângâiat pe vieţuitorii ei. Icoana are şi un mesaj special din partea mănăstirii Vatoped încrustat în ferecătura ei: Binecuvântarea Sfintei Mănăstiri Vatoped”.

Preasfinţia Sa a mai precizat că icoana de la Mănăstirea Vatoped reprezintă o reînnoire a relaţiilor de tradiţie dintre Ţările Române şi Muntele Athos, pentru că după căderea Constantinopolului „cei care au ajutat cel mai mult Sfântul Munte au fost domnitorii şi credincioşii din Ţările Române”.

Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor s-a rugat Preacuratei Maici a lui Dumnezeu să trimită „binecuvântarea şi mângâierea ei” peste toţi cei care o cinstesc cu evlavie.

„Mulţumim în mod deosebit, în numele Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, atât Mănăstirii Vatoped, cât şi Parohiei „Sfântul Nicolae”-Dintr‑o zi. Mulţumim părinţilor care au călătorit la Muntele Athos împreună cu un grup de credincioşi ai acestei parohii nu o dată, ci de mai multe ori, şi care au primit ca răspuns la evlavia şi dragostea lor faţă de Muntele Athos această preafrumoasă icoană”, a încheiat PS Timotei Prahoveanul. 

Icoana Maicii Domnului „Mângâietoarea” va rămâne aşezată permanent în Biserica „Sfântul Nicolae”-Dintr-o zi.

După slujba de sfinţire, PS Timotei Prahoveanul a oficiat Sfânta Liturghie. În timpul slujbei, l-a hirotonit diacon pe teologul Nicolae Clucerescu, pe seama Parohiei Tomşani din cadrul Protopopiatului Urlaţi, judeţul Prahova. 

Mai multe imagini în Galeria Foto.

Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu


Abonează-te la newsletter şi fii la curent cu noutăţile

Vă mulțumim că citiți Basilica.ro.

Comentarii Facebook


Știri recente