Iași | A început Masterclass-ul de Cânt Bizantin

La Iași a debutat luni a XII- a ediție a Masterclass-ului de Cânt Bizantin organizat de Universitatea Națională de Arte „George Enescu” Iași, în parteneriat cu Mitropolia Moldovei și Bucovinei, Asociația Culturală „Byzantion” și Primăria Municipiului Iași.

În deschiderea evenimentului a fost oficiată o slujbă de pomenire pentru protopsaltul Lykourgos Angelopoulos și Părintele Arhimandrit Justin Pârvu, informează Byzantion.ro.

Lykourgos Angelopoulos a fost dirijor al Corului Bizantin Grec și protopsalt al Arhiepiscopiei de Constantinopol. El este inițiatorul evenimentului internațional care se desfășoară la Iași de 12 ani.

Prima zi a Masterclass-ului a constat în 4 cursuri, o lansare de carte și o conferință.

Astfel, primul curs a fost susținut de invitatul special, Panagiotis Neochoritis, Arhonte Protopsalt al Patriarhiei de Constantinopol. Tema propusă  a fost „interpretarea și expresia muzicală”.

A urmat un curs practic susținut de asist. Adrian Sîrbu, unul de  muzică orientală clasică oferit de conf.  Maria Alexandru și unul despre „îmbogățirea cuvântului interior” și „păstrarea stării de concentrare” susținut de Panagiotis Neochoritis.

Monahul Filotheu Bălan a prezentat în continuare cartea  „Imnul Acatist al Maicii Domnului” în care a analizat evoluția istorică a Imnului Acatist, urmărind elemente de notație și trasând un itinerar al imnului în diferite spații culturale: Palestina, Grecia, Romania.

Totodată, participanții au audiat conferința„ Tradiție și continuitate în melosul dogmaticelor Octoihului din secolul al XI-a până în secolul al XIX-lea” a Arhid.  Răzvan Constantin Ștefan, profesor la Seminarul Teologic- București.

Masterclass-ul de Cânt Bizantin de la Iași se desfășoară în perioada 15 – 19 iulie 2019.

Vezi și Diaconul Sorin Mihalache va conferenția în cadrul MCB 2019 de la Iași

Foto credit: Byzantion.ro

Comentarii Facebook


Știri recente