Protopsalt al Patriarhiei Ecumenice, invitat special al Masterclass-ului Internațional de Cânt Bizantin – Iași

Panagiotis Neochoritis, Arhonte Protopsalt al Patriarhiei Ecumenice de Constantinopol, este invitatul special al Masterclass-ului Internațional de Cânt Bizantin desfăşurat la Iași în perioada 15-19 iulie 2019.

Panagiotis Neochoritis s-a născut în anul 1971, în Kavala (Grecia). Este fiul preotului Charalambos Neochoritis, care a fost și primul lui profesor de muzică. A continuat ucenicia alături de Mathaios Tsamkiranis și, mai târziu, în Tesalonic, alături de Eleftherios Georgiadis.

Din anul 2017, Panagiotis Neochoritis este Arhonte* Protopsalt al Patriarhiei Ecumenice de Constantinopol.

Masterclass-ul Internațional de la Iași este organizat de Universitatea Națională de Arte „George Enescu” Iași, în parteneriat cu Mitropolia Moldovei și Bucovinei, Asociația culturală Byzantion și Primăria Municipiului Iași.

Organizatorii au pregătit o serie de cinci zile intense de cursuri practice și teoretice de interpretare, de tehnică vocală sau de muzică orientală clasică (muzică răsăriteană instrumentală), precum și prezentări de muzicologie, istorie sau paleografie muzicală.

Toate vor culmina cu Slujba Vecerniei Mari în cinstea Sfintei Marina, 16 iulie a.c., și Concertul Extraordinar de Muzică Bizantină care va marca finalul evenimentului vineri, 19 iulie 2019, în Catedrala Mitropolitană din Iași.

*Arhontele este o persoană onorată de Patriarhul Ecumenic pentru serviciul remarcabil față de Biserică și care reprezintă un lider distins și respectat al unei comunități creștin-ortodoxe.

Foto credit: Doxologia

Comentarii Facebook


Știri recente