Hramul Schitului Cozia Veche

Cu ocazia sărbătorii închinate Sfintei Preacuvioase Parascheva, în Duminica a XXI-a după Rusalii, a Sfinților Părinți de la Sinodul VII Ecumenic, Înalt Preasfințitul Părinte Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului, a oficiat Sfânta Liturghie împreună cu un sobor de preoți și diaconi la biserica Schitului Cozia Veche, cu prilejul prăznuirii celui de-al doilea hram, informează „Ziarul Lumina”.

După citirea Sfintei Evanghelii, IPS Părinte a rostit un cuvânt de învățătură referitor la praznicul Sfintei Parascheva. ‘Sfânta Parascheva din pruncie și-a dedicat viața slujirii Mântuitorului Hristos, însă vedem în cuvintele Evangheliei că Dumnezeu îi primește și pe cei care mai târziu Îl descoperă. Deci să fim încredințați că nu va rămâne făgăduința Sa neîmplinită, că acei cărora li se iartă multe greșeli mult Îl vor iubi. Nu toți sfinții din fragedă vârstă și-au închinat viața lui Dumnezeu. El are cu fiecare dintre noi o chemare diferită, dar modul în care ne găsește ceasul sfârșitului nostru este esențial. Să păstrăm candela credinței aprinsă până la capăt!’, a conchis Părintele Arhiepiscop.

Cozia Veche sau ‘Schitul de piatră’ este situată la un kilometru nord de Mănăstirea Cozia și are hramurile ‘Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul’ și ‘Cuvioasa Parascheva’. Se crede că ar fi ctitoria lui Radu, tatăl lui Mircea, la sfârșitul secolului al XIII-lea și începutul secolului al XIV-lea. Documentar este atestată la 8 noiembrie 1601 și 8 noiembrie 1602, când Teofana monahia, în actele de donație către Mănăstirea Cozia, menționează doi nevoitori ai acestui schit.

Ultima mențiune documentară despre viața acestui schit poartă data de 8 septembrie 1837. Începând cu anul 1995, biserica aflată în ruină a fost rezidită cu sprijinul financiar al familiei ing. Ion Mihăilă, la inițiativa și cu binecuvântarea IPS Gherasim, pe atunci episcop al Râmnicului.

Comentarii Facebook


Știri recente