Hramul Mănăstirii Voivodeni

În data de 6 august, cu ocazia praznicului Schimbării la Față a Mântuitorului Iisus Hristos, Preasfințitul Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului, a săvârșit Sfânta Liturghie la Mănăstirea Voivodeni, cu prilejul hramului acestui așezământ monahal, înconjurat fiind de un sobor de peste 20 de preoți și diaconi și în prezența a numeroși credincioși, potrivit episcopiasalajului.ro.

Satul Voivodeni a fost atestat documentar în urmă cu aproape 700 de ani, odată cu atestarea documentară a satului pomenindu-se despre așezarea unui eremit în hotarele acestui sat. Locul în care s-a nevoit acesta nu a fost uitat, el numindu-se Râmeț. Aici, în Râmeț, tradiția locului spune că ar fi funcționat un schit, iar după ce acesta s-a desființat aici s-ar fi stabilit vatra satului.

Pornind de la aceste tradiții locale, cosemnate în toponimia locurilor, s-a pornit, în urmă cu 10 ani, inițiativa ridicării unei mănăstiri. Dorința de a reînvia o veche vatră monahală, rămasă în conștiința locuitorilor acestor meleaguri, a devenit realitate prin aprobarea acestui deziderat de către Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei, Bihorului și Sălajului în 27 noiembrie 2000.

Lucrările efective au debutat în anul 2002, imediat după punerea pietrei de temelie la biserica schitului de către Preasfințitul Părinte Petroniu, pe atunci arhiereu vicar al Episcopiei Oradiei, Bihorului și Sălajului. Până acum au fost construite un altar de vară, corpul de chilii, bucătăria, trapeza, anexele gospodărești și un paraclis cu hramul „Acoperământul Maicii Domnului” care este acum la faza de pictură.

Astăzi obștea sfintei mănăstiri numără 4 viețuitori, stareț al acestui așezământ monahal fiind Preacuviosul Părinte Protosinghel Ghelasie Spătăcean. În duminici și sărbători mulțime de credincioși sălăjeni și nu numai își găsesc odihna și liniștea duhovnicească în acest colț de Tabor.

Așa s-a întâmplat și anul acesta, cu prilejul hramului, când au poposit la rugăciune sute de credincioși.

În cuvântul său de învățătură, Preasfințitul Părinte Petroniu și-a exprimat bucuria pentru numărul mare de creștini prezenți și le-a transmis binecuvântarea și prețuirea Sa, arătându-se în același timp bucuros pentru tot ceea ce s-a realizat la această mănăstire.

Comentarii Facebook


Știri recente

Mesajul Patriarhului la Gala „Valori și tradiții românești – UNESCO 65”: Bucuria comuniunii între generaţii

Mesajul Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, la Gala „Valori și tradiții românești – UNESCO 65”, Bucureşti, Palatul Parlamentului, 7 decembrie 2021. Bucuria comuniunii între generaţii  Participarea Bisericii Ortodoxe Române la evenimente din agenda…