Hramul catedralelor din Constanța și Huși

Ieri, 29 iunie 2011, cu ocazia prăznuirii Sfinților Apostoli Petru și Pavel, centrele eparhiale din Constanța și Huși s-au aflat în sărbătoare, informează „Ziarul Lumina”. Cele două catedrale și-au sărbătorit hramul, Sfânta Liturghie fiind săvârșită de mai mulți ierarhi.

La Constanța, manifestările prilejuite de această importantă zi au început încă din seara zilei precedente, când Înalt Preasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a oficiat slujba Privegherii. Miercuri dimineață, Înalt Preasfințitul Teodosie a săvârșit Sfânta Liturghie. Cu acest prilej, a fost adusă icoana Sfântului Serafim de Sarov ce conține părticele din sfintele sale moaște. După slujbă, absolvenții Facultății de Teologie Ortodoxă au depus jurământul de credință. Totodată, a fost lansată lucrarea ‘Starea religioasă a Dobrogei în decursul vremurilor’, scrisă de primul preot paroh al catedralei, părintele Gheorghe Rădulescu. Redactată în anul 1904, lucrarea apare în colecția ‘Dobrogea creștină’, într-un format revizuit și reeditat.

Hram a fost și la Mănăstirea Râmeț din Arhiepiscopia Alba Iuliei, lăcaș de închinăciune ridicat în cinstea Sfinților Apostoli și ‘Sfântul Ghelasie de la Râmeț’.

Înalt Preasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a săvârșit ieri Sfânta Liturghie și a rostit cuvântul de învățătură cu ocazia hramului Mănăstirii Râmeț, în prezența a sute de credincioși, pelerini veniți din mai multe zone, îndeosebi din Țara Moților.

Dublă sărbătoare la Huși

Și Catedrala episcopală din Huși și-a serbat ieri ocrotitorii. Programul religios dedicat acestui eveniment a început încă de luni după-amiază, când a fost adusă de la Mănăstirea Hadâmbu, din județul Iași, icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, prin bunăvoința arhim. Nicodim Gheorghiță, starețul acestei așezări monahale. Icoana Maicii Domnului a fost așezată într-un baldachin, alături de moaștele Sfintei Mucenițe Chiriachi, în curtea sfântului lăcaș. Înalt Preasfințitul Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, PS Corneliu, Episcopul Hușilor, PS Calinic Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, și PS Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, au săvârșit ieri-dimineață Sfânta Liturghie pe un podium amenajat în curtea Catedralei episcopale din Huși. Sutele de credincioși prezenți la această sărbătoare s-au închinat icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Mănăstirea Hadâmbu, din județul Iași, și raclei ce adăpostește un fragment din moaștele Sfintei Mucenițe Chiriachi. După Sfinta Evanghelie, Înalt Preasfințitul Teofan a rostit un cuvânt de învățătură în care a vorbit despre importanța sărbătorii de ieri și despre viața Sfinților Apostoli Petru și Pavel, ‘care au fost următori lui Hristos’. Numeroși credincioși s-au împărtășit cu Trupul și Sângele Mântuitorului Hristos. La final, PS Ioachim Băcăuanul a citit mai multe rugăciuni de dezlegare pentru pelerinii prezenți. PS Corneliu a mulțumit Înalt Preasfințitului Teofan și celorlalți ierarhi pentru prezență și arhim. Nicodim Gheorghiță, starețul Mănăstirii Hadâmbu, pentru bunăvoința de a trimite la hramul Catedralei episcopale icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului. În același timp, PS Corneliu a remarcat sprijinul pe care autoritățile locale îl acordă Eparhiei Hușilor, îndreptându-și gândul de recunoștință față de Corul ‘Roman Melodul’, care a oferit răspunsurile liturgice la Sfânta Liturghie.

Comentarii Facebook


Știri recente