Gheorghe Turda a primit ordinul „Sfântul Iosif Mărturisitorul din Maramureş”

Renumitul interpret de muzică populară, Gheorghe Turda a primit săptămâna trecută cea mai înaltă distincţie a Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului care se acordă personalităţilor culturale.

Ordinul „Sfântul Iosif Mărturisitorul din Maramureş” a fost acordat miercuri, 6 iunie, de Preasfinţitul Părinte Iustin pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor din Baia Mare, cu ocazia sărbătoririi lui Gheorghe Turda, la împlinirea vârstei de 70 de ani.

Distincţia a fost acordată în semn de înaltă apreciere și multă prețuire pentru păstrarea și transmiterea la cel mai înalt nivel cultural și artistic a folclorului național autentic, pentru activitatea dedicată slujirii valorilor tradiționale ale neamului românesc și credinței ortodoxe strămoșești.

Gheorghe Turda

S-a născut în 6 martie 1948, în Săpânța, judeţul Maramureș.

A studiat la Academia de Muzică „G. Dima” din Cluj-Napoca.

Încă din anii studenției s-a impus ca interpret, prin calitățile deosebite ale timbrului său vocal, bogăția și valoarea repertoriului ales.

Din 1973 este licențiat în artă, specialitatea muzică clasică. În același an a devenit prim solist al ansamblului artistic „Rapsodia română”, în cadrul căruia a activat până în 1991, anul desființării ansamblului.

A reorganizat ansamblul artistic „Ciocârlia”, a devenit directorul acestuia, cu care a întreprins multe turnee în țară și peste hotare.

A concertat în peste 40 de țări și a participat la peste 80 de turnee.

Foto credit: Episcopia Maramureşului şi Sătmarului

Comentarii Facebook


Știri recente