Franța | Mănăstirea Godoncourt, loc de întâlnire pentru familiile românilor și gazdă pentru mame în criză de sarcină

Mănăstirea „Nașterea Maicii Domnului” de la Godoncourt și-a serbat hramul sâmbătă, la Odovania praznicului, alături de românii veniți de la mari distanțe din întreaga Franță. Mănăstirea a fost amenajată pentru a-i încuraja să petreacă timp în familie alături de mica obște și are mai multe proiecte de sprijin pentru viața de familie, inclusiv un centru pentru mame în criză de sarcină.

La sărbătoarea hramului, Părintele Emil Tancă de la Parohia Pulversheim a oficiat Sfânta Liturghie în grădina mănăstirii, alături de Părintele Florin Bucă, slujitor în parohiile Dijon și Fontainebleu, de Părintele Vasile Șomle, slujitor în parohiile Tour și Livry Gargan, de diaconul Constantin Ungureanu de la Parohia Besançon și ieromonahul Elefterie Budi.

După slujbă a avut loc recitalul „Cântări pentru Maica Domnului”, susținut în mai multe limbi de Marilyn Leignel, muzicolog și interpretă de muzică bizantină. Recitalul a fost urmat de o agapă frățească și inaugurarea noii trapeze a mănăstirii, care are peste 120 locuri.

În a doua parte a zilei, clericii și credincioșii au mers în procesiune pentru sfințirea troiței de la spațiul în aer liber pe care mănăstirea l-a amenajat pentru părinți și copii.

„Anul acesta fiind dedicat de către Patriarhia Română părinților și copiilor, am construit, cu ajutorul mai multor parohii, în special al Părintelui Emil Tancă și al ing. Sorin Ștefan din parohia Pulversheim, căsuțe în copaci pentru copii și un spațiu de întâlnire în jurul focului pentru părinți, având în mijloc troiță”, explică Maica Cleopatra Ștefănache (foto dreapta jos).

Seara s-a încheiat cu o întâlnire în jurul unui foc de tabără.

Gazdă pentru familii și copii

„Contextul în diaspora este diferit, deoarece aici, în Franța, oamenii sunt îndepărtați de credință, sunt atei. Franța este declarată stat laic”, spune Maica Cleopatra. „Iar comunitatea de români este foarte dispersată. Ca să vină la mănăstire sau să participe la slujbe în parohiile lor, fac ore bune pe drum. Ne ține uniți dorul de Dumnezeu și de țară!”

Acesta este și motivul pentru care a fost amenajat noul loc de agrement pentru familii. Mănăstirea are mai multe proiecte pentru familii. Pe lângă ea funcționează un Centru de formare ortodoxă a copiilor, tinerilor și adulților și „Punctul pentru viață”, un proiect prin care se asigură găzduire și ajutor concret mamelor în criză de sarcină.

Centrul de formare organizează tabere de comunicare și creativitate pentru copii, ateliere, șezători, seri culturale pentru părinți. În perioada de izolare impusă de pandemie, Maica Cleopatra a reluat un proiect de familie mai vechi, dedicându-l tuturor părinților și copiilor: o carte pentru copii cu povești și desene de colorat.

Cartea era începută de tatăl Maicii Cleopatra, Constantin Ștefănache, acum trecut la Domnul. Maica Cleopatra a adăugat desene, iar sora ei după trup, Alina, și fiul acesteia, Iustin, în vârstă de 8 ani, au scris povestioarele.

Așa s-a născut o carte scrisă în familie, „Ancore peste timp. Povești copilărești”, a cărei prefață a fost scrisă de Arhimandritul Nichifor Horia, Starețul Mănăstirii Trei Ierarhi din Iași

Sprijin în criza de sarcină

„Punctul pentru viață” a găzduit deja trei mame însărcinate. Prima a fost soția unui medic care lucra cu pacienți Covid-19. A doua a fost o româncă însărcinată din Paris care a întâmpinat dificultăți cu tatăl copilului.

Al treilea caz găzduit și asistat de mănăstire a fost cel al unei femei afectate de sindrom traumatic post-avort după ce medicii au convins-o să avorteze în al doilea trimestru de sarcină copilul diagnosticat cu o maladie incurabilă.

Proiectul „Punctul pentru Viață” se derulează în colaborare cu Diaspora pentru viață și cu implicarea directă a Părintelui Mitropolit Iosif. În cadrul proiectului, mănăstirea oferă cazare și masă pentru mame și copii, servicii medicale și de consiliere. Proiectul se adresează mamelor în criză de sarcină, femeilor post-abortive, dar și taților care au nevoie de sfaturi.

„Tot ce s-a făcut în mănăstirea noastră, s-a făcut cu sprijinul comunităților de români de pe lângă parohii, cu unire și dragoste de frați! Iar sufletul tuturor proiectelor este Înaltpreasfințitul Iosif, care se implică și le supraveghează pe fiecare în parte”, spune Maica Cleopatra Ștefănache. „Mulțumim tuturor. Dumnezeului nostru slavă și vă așteptăm pe la noi!”


Mănăstirea de la Godoncourt este situată în estul Franței, în departamentul Vosges, la 350 km de Paris, 200 km de Strasbourg și la 100 km de Besançon. Obștea este formată din trei maici și un preot slujitor. Mănăstirea, care a aparținut cândva unui ordin catolic, a fost preluată în 2002 de o obște monahală ortodoxă sârbă, de la care a fost achiziționată în 2015 de Mitropolia Română a Europei Occidentale.

Donații

Association La Nativité de la Mere de Dieu Monastère Godoncourt
IBAN FR76 1720 6002 3893 0261 9420 054
BIC AGRIFRPP872
CREDIT AGRICOLE BAINS LES BAINS

Association Les Amis de Monastère Godoncourt
IBAN FR76 1720 6002 3893 0261 9377 859
BIC AGRIFRPP872
CREDIT AGRICOLE BAINS LES BAINS

Contact

Email: [email protected]
Telefon: +33 7 67 78 60 17
Adresa: 116 Rue Haute, 88410 Godoncourt
Monasteregodoncourt.com
Facebook: Monastere Godoncourt

Foto credit: Mănăstirea Godoncourt


Urmărește-ne și pe Twitter: @AgentiaBasilica și @BasilicaPhotos!

Vă mulțumim că citiți Basilica.ro.

Comentarii Facebook


Știri recente