Festivalul Tudor Pamfile | Datini şi obiceiuri la Naşterea Domnului şi Anul Nou au fost prezentate pe esplanada Catedralei din Galați

Festivalul de datini şi obiceiuri la Naşterea Domnului şi Anul Nou „Tudor Pamfile“ a avut loc duminică pe esplanada Catedralei Arhiepiscopale din Galați. Evenimentul s-a desfășurat după Sfânta Liturghie oficiată în catedrală de IPS Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos.

Conform site-ului oficial al Eparhiei, în cadrul slujbei, diaconul Constantin Căuş a fost hirotonit preot pe seama bisericii Schimbarea la Faţă din Galaţi pentru comunitatea credincioşilor cu deficienţe de auz Sf. Maxim Mărturisitorul din municipiu.

La Sfânta Liturghie au participat credincioși gălățeni, colindătorii veniți din diferite zone ale țării, dar și un grup de persoane hipoacuzice din municipiu.

Festivalul, ajuns anul acesta la cea de a XXVII-a ediţie, a reunit 300 de persoane din 11 grupuri folclorice şi cete de colindători din Maramureş, Bistriţa-Năsăud, Botoşani, Ialomiţa, Galaţi, Brăila şi din Republica Moldova.

Evenimentul a fost organizat de Centrul Cultural Dunărea de Jos prin Secţia de Cercetare, Conservare şi Valorificare a Creaţiei şi Tradiţiei Populare, în parteneriat cu Arhiepiscopia Dunării de Jos.

Cei prezenți la această manifestare au avut prilejul să viziteze expoziţia temporară „Artă şi Ceremonial la mesele regale“ din Salonul principal al Muzeului Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos, în care sunt expuse piese de mobilier şi obiecte de artă decorativă cu valoare istorică dar şi estetică, destinate meselor regale de odinioară.

Tudor Pamfile, cel al cărui nume îl poartă acest festival, s-a născut în 11 iunie 1883 în comuna Ţepu, judeţul Tecuci, fiind scriitor și folclorist român, autor de monografii etnografice referitoare la ocupaţii şi obiceiuri ale poporului român. A trecut la cele veşnice în data de 21 octombrie 1921.

Foto credit: Arhiepiscopia Dunării de Jos

Comentarii Facebook


Știri recente