Expoziție la Muzeul Județean din Bichișceaba – Ungaria

Joi (18 iunie 2015), la Muzeul Județean „Munkácsy Mihály” din orașul Békéscsaba (Bichișceaba), din Ungaria, sub genericul „Reîntoarcerea la Sfânta Coroană. Aniversarea a 300 de ani de la refacerea județului Bichiș, de după turcocrație” (A Szent Koronába visszakebeleztetett. Békés Megye török utáni helyreállításának háromszázadik évfordulója) a avut loc vernisajul unei expoziții dedicate aniversării a 300 de ani de la reorganizarea și dezvoltarea județului Békés, pustiit în urma dominației otomane din perioada 1566-1695, informează Biroul de Presă al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria.

La eveniment au participat mai multe oficialități, între care s-au numărat și Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria, însoțit de Părintele Arhimandrit Calinic Covaci, Consilierul Administrativ-Bisericesc și de Diaconul Emanuel Văduva, de la Catedrala Episcopală din Giula, Domnul Ando György, Directorul Muzeului Județean din Békéscsaba, Domnul Szarvas Péter, Primarul orașului Békéscsaba, Domnul Zalai Mihály, Președintele Consiliului Județean Békés, Domnul Petrovski Zoltán, Director General în cadrul Prefecturii Békés și Domnul Kocsor János, muzeolog, istoric și curatorul acestei expoziții, cel care a făcut și vernisajul propriu-zis al expoziției.

Expoziția a avut loc în organizarea Muzeului Județean și a Primăriei Orașului Békéscsaba și a fost inaugurată în prezența oficialităților menționate și a câtorva zeci de persoane interesate de artă și de istoria județului lor.

Oaspeții au fost întâmpinați prin cuvântul de salut al Domnului Director Ando György, care și-a exprimat satisfacția pentru realizarea acestei expoziții și a adus mulțumiri celor care au muncit la pregătirea ei, dar și instituțiilor care au pus la dispoziție diferite exponate prezentate cu acest prilej, între care s-a numărat și Episcopia Ortodoxă Română din Ungaria. Din partea Episcopiei au fost oferite pentru perioada desfășurării expoziției mai multe obiecte liturgice (icoane praznicare, de la Catedrala Episcopală din Giula, din anul 1798, cu „Pogorârea Sfântului Duh”, „Sfinții Trei Ierarhi”, „Nașterea Domnului”, „Tăierea Împrejur” și „Aducerea la Templu a Maicii Domnului”; potir din sec. XVIII, de la biserica din Crâstor-Sarkadkeresztúr; candelă de sec. XIX, de la Bătania-Battonya și două cărți vechi: „Octoihul” de la Târgoviște din 1712 și „Chiriacodromionul” de la Bălgrad, din 1699), care au constituit două dintre vitrinele acestei expoziții ce a fost amenajată într-una din sălile muzeului. Expoziția a mai cuprins și alte vitrine, cu diferite obiecte folosite în viața oamenilor și a cultelor existente atunci în județul Békés, precum și diferite panouri, cu imagini reprezentând sigilii, portul oamenilor și informații despre evenimentele importante ce au marcat perioada de 300 de ani de după turcocrație și renașterea propriu-zisă a județului Békés. Dintre acestea se remarcă anul 1715, cel mai însemnat an din istoria modernă a acestui județ, de când se păstrează și un proces-verbal de la ședința de constituire a comitatului Bekesiensis (Békés).

Au mai rostit cuvântări de apreciere Domnul Zalai Mihály, Președintele Consiliului Județean Békés, Domnul Petrovski Zoltán, Director General în cadrul Prefecturii Békés și Domnul Primar Szarvas Péter, iar Domnul Kocsor János a făcut vernisajul expoziției și a prezentat câteva date importante despre istoricul acestor locuri, în perioada celor 300 de ani omagiați, după încetarea turcocrației și revenirea lor în administrarea Statului Ungar, remarcându-se în acest context familiile domnitorului Löwenburg János Jakab și a baronului Harruckern János György, care au și contribuit mult la repopularea zonei cu diferite naționalități (maghiari, români, sârbi, slovaci și nemți), cărora le-au oferit anumite privilegii (scutiri de impozite, pentru un anumit număr de ani și posibilitatea de a-și păstra credința) și care au conviețuit pașnic și și-au adus aportul lor la dezvoltarea zonei. Dacă în anul 1715 în acest părți mai trăiau doar 2-3.000 de oameni, numărul lor a ajuns în anul 1780 la 70.000 de persoane.

Vernisajul expoziției a mai cuprins, de asemenea și alte momente muzicale sau persoane îmbrăcate în costume de epocă, care au împodobit atmosfera. Dintre exponatele prezentate în cadrul expoziției mai amintim o strană pentru predicatori, din 1781, provenind din localitatea Szeghalom, un scaun al birăului (primarului) din Békéscsaba, din 1780, un felon (casulă) de la jumătatea sec. al XVIII-lea, donat de familia Harruckern pentru biserica romano-catolică cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” din Giula, tăvi pentru pâine și căni de vin, de sec. XVIII, din diferite localități, instrumente din fier folosite în casele oamenilor, cărți vechi sau chiar și săbii de sec. XVIII, din colecția personală a lui Gabor Zoltán.

Expoziția despre aniversarea celor 300 de ani de la refacerea județului Békés poate fi vizitată zilnic, între orele 10 și 18, cu excepția zilei de luni, până în data de 6 septembrie 2015.

Muzeul Județean din Békéscsaba, aflat astăzi pe strada Széchenyi nr. 9, a luat ființă în anul 1899 și de la jumătatea secolului al XX-lea poartă numele renumitului pictor Munkácsy Mihály, care și-a petrecut copilăria și tinerețea în acest oraș. Câteva dintre operele și obiectele personale ale artistului se regăsesc între exponatele muzeului, care găzduiește o colecție bogată, împărțită pe mai multe secții: de istorie, arheologie, paleontologie, științe ale naturii, folclor, artă și artă decorativă. Clădirea actuală a muzeului a fost ridicată în anul 1913, în stil neoclasic, după planurile arhitectului Lajos Wágner, iar anul 2008 a însemnat și o reînviere în istoria muzeului, printr-un proiect cu finanțare europeană, care a permis restaurarea clădirii vechi de o sută de ani.

La acest muzeu își desfășoară activitatea, sau au lucrat și intelectuali de seamă ai comunității românești din Ungaria, precum Doamna Emilia Martin sau Elena Ciobai Munteanu. Prin munca și implicarea lor, cu binecuvântarea și purtarea de grijă a Preasfințitului Părinte Episcop Siluan și cu sprijinul Statului Ungar, începând din anul 2014, la Giula a fost amenajată și o foarte frumoasă și reușită expoziție muzeală permanentă a Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria.

Comentarii Facebook


Știri recente