Evanghelia Duminicii după Înălțarea Sfintei Cruci

Biserica Ortodoxă se află astăzi, 19 septembrie, în Duminica după Înălțarea Sfintei Cruci. În cadrul Sfintei Liturghii a fost citită pericopa scripturistică din capitolul al VIII-lea al Evangheliei după Marcu, versetele de la 34 la 38 și capitolul 1, versetul al 9-lea.

Părintele Arhimandrit Irineu Dogaru, Slujitor la Catedrala Patriarhală, a vorbit despre semnificațiile pericopei evanghelice de astăzi: „Într-o pericopă atât de scurtă se vorbește atât de mult și se pomenește de atâtea ori noțiunea de suflet, arătând prin aceasta importanța pe care o are sufletul pentru om și pentru mântuirea lui. De aici învățăm că omul este format din cele două elemente: suflet nemuritor și trup muritor. De aceea se acordă o importanță deosebită valorii sufletului și acest lucru îl înțelegem din cuvintele Mântuitorului pe care le rostește încă de la începutul acestei pericope: ‘Ce-i va folosi omului dacă își va pierde sufletul și va câștiga lumea’. Totodată îndemnul Mântuitorului este: ‘acela care vrea să se lepede de sine să-și ia crucea sa și să-Mi urmeze Mie'”, informează TRINITAS TV.

Evanghelia ne arată deopotrivă superioritatea vieții cerești față de cea pământească. „Prin acest lucru se arară lepădarea noastră de viața aceasta păcătoasă, ridicarea noastră din mocirla păcatelor și a neputinței și cunoașterea valori celei adevărate a credinței creștine. În această pericopă se insistă asupra faptului că omul trebuie să se lepede de sine și să vadă care este lucrul cel mai important în viața sa pământească, și anume câștigarea Împărăției Cerurilor. Acest lucru se dobândește având grijă de suflet, dar în aceiași măsură și de trup”, a mai spus părintele arhimandrit.

Tot astăzi se face prăznuirea Sfinților Mucenici Trofim, Savatie și Dorimedont.

Comentarii Facebook


Știri recente