„După un an de zile, pot să spun că două aspecte ar putea fi considerate mai intense şi mai nuanţate faţă de intuiţiile pe care le aveam în Occident: credinţa oamenilor şi nivelul de trai din zonele rurale.
Am descoperit o credinţă genuină, simplă şi frumoasă. Fără sofisticăreli, iertaţi expresia, urbanoide, chiar dacă actul credinţei creştine a luat naştere în mediul urban”, a mărturisit Episcopul Ignatie la un an de la întronizare.
Episcopul Hușilor spune în interviul oferit recent pentru Știri Est că a cunoscut prima dată Vasluiul prin intermediul credincioșilor pe care i-a întâlnit cât a fost arhiereu vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei și Portugaliei.
„În egală măsură, sărăcia profundă din anumite sate ale judeţului, faptul că sunt departe de bunăstarea materială considerată normală pentru vremurile în care trăim, m-a determinat să manifest faţă de acestea o grijă pastorală şi socială aparte”.
„Nu am venit nici cu gândul să stau, nici cu gândul să plec”
Întrebat cât va rămâne în Eparhia Hușilor, Preasfinția Sa a spus că „Un păstor niciodată nu îşi poate părăsi turma. Întotdeauna rămâne la disponibilitatea Bisericii”:
„Viaţa păstorului, cu atât mai mult a episcopului, este viaţa Bisericii. Nu am venit nici cu gândul să stau, nici cu gândul să plec, am venit cu gândul să fac misiune, să ne trăim frumos credinţa şi să ne bucurăm unii de alţii împreună de ceea ce Domnul ne dăruieşte cu atâta prisosinţă.
Deci, voia lui Dumnezeu este suverană atunci când este vorba de viaţa mea. Unde mă duce sau unde mă ţine locului Domnul, acolo voi sta cu abnegaţie şi dăruire”.
În interviu, Episcopul Ignatie mai vorbește despre activitatea socială a Eparhiei. Deși a spus că nu agreează bilanțurile, ierarhul a amintit câteva activități sociale și filantropice: activitățile de Ziua copilului, burse școlare, construirea unei case pentru o familie afectată de incendiu, acordarea de rechizite la începutul anului școlar, dar și alte acțiuni pentru vârstnici.
Un regret al Episcopului Hușilor
La solicitarea reporterului Știri Est, Părintele Episcop și-a exprimat un regret privitor la această perioadă de un an de păstorire: „Aş fi vrut să ajung în toate satele, toate cătunele din judeţul Vaslui, dar nu am reuşit”.
„Am parcurs mai mult de jumătate din toate localităţile din Vaslui. Vreau să ajung în toate colţurile acestui judeţ. Aşa cum se spune într-un frumos aforism: nimic nu vreau să îmi fie străin”, a adăugat ierarhul.
Interviul integral poate fi citit pe site-ul Știri Est.
Foto credit: Episcopia Hușilor