Episcopul Ignatie la Colocviul de presă bisericească: Antidotul pentru narcisismul digital

Episcopul Ignatie al Hușilor a vorbit vineri în cadrul Colocviului Național „Presa bisericească la Centenarul Patriarhiei Române” și a spus că presa bisericească online este „antidotul cel mai bun şi autentic la tendinţa de narcisizare indusă de folosirea mediilor digitale, pentru că în centrul ei este Hristos, Iubirea, Smerenia, Adevărul, Bucuria şi Lumina absolută”.

Suntem exact ca în mitul lui Narcis care nu era atât îndrăgostit de propria sa imagine, cum eronat se crede, cât de faptul că el a crezut că în oglinda apei „este altcineva”, a precizat PS Ignatie.

„Mai mult, a căzut în extaz când şi-a văzut propriul chip în apă, fără să conştientizeze că este el însuşi oglindit în apă. Tânărul Narcis, interpretează un autor avizat, era amorţit. Îşi adaptase existenţa proprie la propria extensie şi devenise un sistem închis. Morala mitului este că oamenii devin imediat fascinaţi de orice extensie a lor făcută din alt material decât cel din care sunt făcuţi ei înşişi”, a spus ierarhul citându-l pe Marshall McLuhan.

Preasfinția Sa a subliniat că „nu este suficient să diagnosticăm această posibilă sărăcire a fiinţei prin utilizarea mediilor digitale, ci e nevoie să conştientizăm că nu înfierarea tendenţioasă este soluţia ieşirii din acest tehno-pesimism, ci identificarea alternativei terapeutice la acest deficit şi carenţă existenţială, cărora în mod deliberat le este parte omul conectat la social media.

„Doar prin înţelepciune şi discernământ putem să retrezim în noi dorul după comuniune şi după plinătatea fiinţei noastre, aflate în relaţie de credinţă şi iubire cu Dumnezeu”.

Un remediu redutabil

„Presa bisericească online poate fi un remediu redutabil la această tendinţă de orizontalizare, de autonomizare şi de selfizare a omului prin folosirea excesivă şi abuzivă a mediilor digitale. Cu o singură condiţie: să reediteze permanent în conţinutul ei echilibrul spiritual exprimat atât de adânc şi frumos în taina icoanei: cuvântul devenit icoana şi icoana care poate fi transpusă în cuvânt, suportul amândurora fiind persoana îndumnezeită/înduhovnicită, care ne spune că omul nu poate trăi în niciun fel autonom de Dumnezeu”.

„De aceea, pentru teologia ortodoxă, tehnologia, mediile digitale, pot crea anumite pericole pentru om doar atunci când greşeala lor se află în autonomizarea lor, în funcţionarea şi dezvoltarea lor independentă şi de la sine putere, aşa cum în mod just subliniază teologul ortodox grec Panayotis Nellas”.

Vezi textul integral pe site-ul oficial al Episcopiei Hușilor.

Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu


Știri recente