„Din cei 100 de ani ai Patriarhiei Române, cronica detaliată a ultimelor două decenii poate fi scrisă detaliat prin texte și imagini din Ziarul Lumina”, a spus Patriarhul Daniel vineri în deschiderea Colocviului Național „Presa bisericească la Centenarul Patriarhiei Române”.
„În același timp, împlinirea rolului de cotidian bisericesc se împletește cu deschiderea spre dialog cu societatea și promovarea perspectivelor creștine asupra multor teme de actualitate din lumea de azi”, a mai semnalat Părintele Patriarh.
Mai multe instituții de prestigiu au adresat mesaje de felicitare în deschiderea evenimentului ocazionat de împlinirea a douăzeci de ani de la fondarea Ziarului Lumina.
”Nu doar simple relatări de presă
Oglindirea și prezentarea în paginile acestei publicații a activităților și acțiunilor Bisericii „nu sunt doar simple relatări de presă”, a subliniat Acad. Dumitru Morariu, vicepreședinte al Academiei Române.
„Ele sunt o parte esențială constitutivă a menirii Bisericii noastre, a muncii sale de misionariat, de informare și de formare a credinței ortodoxe. Tocmai de aceea și în acest spirit dorim să transmitem din partea conducerii Academiei Române mulțumirile noastre pentru ceea ce ați făcut și veți face și în viitor și sentimentele noastre de gratitudine și de prețuire”.

”Paginile sale au devenit spațiile dialogului
Secretarul de stat pentru culte, Ciprian Olinici, fost director Trinitas TV, și-a salutat colegii din presa bisericească și a subliniat importanța acestui domeniu.
Ciprian Olinici a evocat apoi dezvoltarea Ziarului Lumina care s-a adaptat la cerințele presei online reușind totodată să ofere „o abordare echilibrată în cheie creștină a evenimentului cotidian”.
„Dincolo de aceste transformări firești și necesare, ziarul, și nu doar el, au reușit să pătrundă într-o manieră profesionistă și echilibrată și să răspundă la provocările pe care contemporaneitatea le lansează la adresa Bisericii”, a spus Secretarul de stat pentru Culte.
„Paginile sale au devenit spațiile dialogului bine articulat și ale expunerii obiective, dar și vector eficienți în accesibilizarea mesajului evanghelic, într-o lume tot mai opacă în fața unui asemenea conținut”.

”Nu este un instrument de relații publice
Prof. univ. dr. Marian Petcu a transmis un mesaj de felicitare Ziarului Lumina din partea Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București și a spus că „ziarul a rămas unul dintre cele mai importante repede identitare ale unei entități”.
„Ziarul de tip religios”, a continuat profesorul, „nu este un instrument de relații publice”. „El se diferențiază de alte tipuri de presă prin aceea că nu face parte din industriile culturale. Nu apare prin logica profitului. Este mai degrabă o o presă de ofertă decât o presă de cerere”.
Profesorul Marian Petcu a subliniat bunele relații între facultățile de jurnalism și teologie din București și a evidențiat nevoia editării unei istorii a presei religioase din țara noastră.

”Când cititorul ajunge să locuiască textul
În deschiderea colocviului a vorbit și Pr. Cosmin Pricop, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București, fost redactor la Ziarul Lumina.
„Am avut șansa și bucuria să fiu parte a echipei redacționale și ulterior administrative a Ziarului Lumina, să întâlnesc colegi care mi-au rămas prieteni până astăzi și să am împreună cu ei satisfacția efortului depus în slujirea Bisericii”.

Părintele decan a vorbit despre colaborarea dintre componentele Centrului de presă Basilica și facultatea de teologie iar la final a făcut o conexiune între domeniul său de specializare și teologia biblică a Noului Testament și activitatea Ziarului Lumina:
În ambele cazuri, a spus părintele profesor, idealul lecturii este reprezentat și atins în momentul în care cititorii parcurg drumul invers prin intermediul textului scris, către participarea la sau împărtășirea de realitatea descrisă de text, așa cum afirma filozoful francez Paul Ricœur.
„Idealul lecturii este atins atunci când cititorul ajunge să locuiască textul, adică să se transpună în realitatea ilustrată și mijlocită de acesta. În acest fel, lucrarea Ziarului Lumina constă, în esență, în invitarea permanentă a cititorilor de a se împărtăși, fiecare cât poate, de realitatea descrisă de texte. Care este această realitate? Aceea a ortodoxiei românești, a Bisericii Ortodoxe Române, a binelui, a valorilor adevărate, a bunului simt și a adevărului, a credinței și faptelor bune, a proiectelor funcționale, a modelelor pe care merită să le urmăm”.
Program
După deschiderea oficială, în prima sesiune de comunicări au vorbit Episcopul Ignatie al Hușilor, Episcopul vicar patriarhal Paisie Sinaitul, Episcopii vicari Timotei Prahoveanul al Arhiepiscopiei Bucureștilor, Benedict Bistriţeanul al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului și Damaschin Dorneanul al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.
Evenimentul va continua pe tot parcursul zilei de vineri, la Palatul Patriarhiei pe trei secțiuni: Presa bisericească scrisă; Presa bisericească audio‑video și Presa bisericească online.
Sâmbătă, lucrările se vor încheia cu o sesiune în plen va avea loc la Facultatea de teologie ortodoxă din Capitală.
Vezi mai multe imagini de la eveniment în Secțiunea Foto.
Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu