Episcopul Ieronim: Arhitectul Mănăstirii Antim străluceşte pe cerul Bisericii noastre

Preasfinţitul Părinte Ieronim Sinaitul, Episcop vicar patriarhal, a subliniat joi la hramul Mănăstirii bucureştene Antim că arhitectul aşezământului monahal „străluceşte pe cerul Bisericii noastre”. 

La ctitoria din Bucureşti a Sfântului Antim Ivireanul au participat sute de credincioşi, în ziua sa de pomenire, care s-au rugat împreună cu Episcopul Ieronim Sinaitul la Sfânta Liturghie.

În cuvântul său, ierarhul a făcut referire la contribuţia Sfântului Antim Ivireanul pe plan cultural şi bisericesc.

Predicile sale sunt o foarte frumoasă sursă de inspiraţie, au o limbă literară deosebită. De asemenea, tipăriturile sale au fost foarte importante pentru triumful limbii române în cultul Bisericii, ceea ce a dus la dezvoltarea vieţii spirituale a credincioşilor, dar totodată şi la întărirea conştiinţei de neam”.

„A contribuit la dezvoltarea culturii române prin operele de artă pe care le-a lăsat, el însuşi fiind şi arhitectul Mănăstirii Antim”, a spus Preasfinţia Sa.


Ai un email nou. E Binele de Știut!


Părintele Episcop a mai explicat Sfântul Antim Ivireanul este un model de mărturisire a credinţei, fiind unul din „marii sfinţi ai Bisericii”.

„Prin faptul că şi-a sfârşit viaţa urmând pătimirilor Mântuitorului Iisus Hristos şi sfinţilor mucenici, pentru păstrarea dreptei credinţe a neamului nostru, pentru păstrarea configuraţiei noastre spirituale şi naţionale, este unul din marii şi importanţii sfinţi ai Bisericii noastre”.

„Sfântul Martir Antim Ivireanul un mare rugător în ceruri, alături de Sfântul Constantin Brâncoveanu şi fiii săi Constantin, Ştefan, Radu şi Matei şi sfetnicul Ienache şi alţi martiri ai neamului nostru atât din perioada veche, cât şi din perioada mai apropiată”, potrivit Preasfinţitului Ieronim Sinaitul.

Mănăstirea Antim din Capitală a fost construită între anii 1713-1715, prin strădania Sfântului Antim Ivireanul, pe atunci Mitropolit al Ungrovlahiei, după planurile întocmite chiar de acesta. Așezământul monahal își mai serbează hramul și în Duminica Tuturor Sfinților.

Foto Credit: Mircea Florescu / Basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente