Episcopia Ortodoxă Română a Ungariei la trecut, prezent şi viitor

În zilele de 8 şi 9 februarie s-au desfăşurat ședințele anuale de lucru ale Consiliului și Adunării Eparhiale ale Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria, în timpul cărora a fost analizată activitatea Eparhiei în 2018 şi s-au stabilit obiectivele prioritare pentru 2019.

Şedinţele, precedate de Sfânta Liturghie şi Te-Deum, au fost prezidate de Preasfinţitul Părinte Siluan şi au cuprins prezentarea şi interpretarea rapoartelor de activitate ale anului anterior în cele trei sectoare de activitate ale Episcopiei Ungariei: administrativ-bisericesc, cultural și financiar-economic.

Din analiza documentelor a reieşit un progres faţă de anii anteriori în ceea ce priveşte evenimentele desfăşurate şi interacţiunea credincioşilor cu Biserica din care fac parte.

Pentru anul în curs, ierarhul a anunţat proiectele privitoare la Anul Omagial 2019 în Patriarhia Română, dedicat satului românesc și celor care au stat întotdeauna în centrul său: preotul, învățătorul și primarul, precum și problemelor prin care trece acest sat în prezent, având nevoie de sprijin, cât şi la Anul Comemorativ al Patriarhilor Nicodim Munteanu și Iustin Moisescu și al traducătorilor de cărți bisericești.


Citeşte şi:

În cadrul evenimentelor a fost marcată şi aniversarea a două decenii de la alegerea primului ierarh titular la conducerea Eparhiei Ungariei în persoana Preasfinţitului Părinte Sofronie, actualul Episcop al Oradiei, care a păstorit până în anul 2007.

În data de 8 iulie 2007 a fost hirotonit şi instalat ca episcop al Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria Preasfinţitul Părinte Siluan care din luna august 2017 este şi locţiitor al Episcopiei Dacia Felix.

Preasfinţitul Părinte Siluan este aproape de credincioşii pe care îi păstoreşte, întrucât, pe lângă slujirea liturgică, poate fi observat la numeroase evenimente culturale şi sociale organizate de comunitatea românescă din Ungaria, multe dintre acestea având caracter patriotic urmare a promovării valorilor creştine şi tradiţiilor româneşti.

Scurt istoric

La 27 martie 1946, Congresul Național Bisericesc al Bisericii Ortodoxe Române, la propunerea Mitropolitului Ardealului, Nicolae Bălan, Episcopului Aradului, Andrei Magieru și Episcopului Oradiei Mari, Nicolae Popoviciu, a aprobat înființarea Episcopiei Ortodoxe a Românilor din Ungaria, cu sediul în orașul Gyula (rom. Jula).

Ca locțiitor al acestei episcopii a fost numit episcopul Nicolae Popoviciu. Ulterior episcopii ortodocși ai Aradului au funcționat ca locțiitori la conducerea episcopiei românilor din Ungaria până la numirea în 1999 a Episcopul Sofronie.

Foto Credit: Episcopia Ortodoxă Română a Ungariei

Comentarii Facebook


Știri recente