Elogiu jertfei, la Mănăstirea Antim: Martirii Rugului Aprins, pomeniți de sărbătoarea Sf. 40 de mucenici

Două sărbători care au în comun elogierea sacrificiului de sine au fost marcate joi la Mănăstirea bucureșteană Antim: cinstirea Sfinților 40 de mucenici din Sevastia și Ziua comemorării Deținuților Politici Anticomuniști din perioada 1944-1989. În cinstea primilor s-a oficiat Sfânta Liturghie, iar pentru cei din urmă o slujbă de pomenire.

„Ce frumos s-a hotărât ca această zi, 9 martie, să fie dedicată în țara noastră și memoriei luptătorilor și deținuților politici anticomuniști din perioada 1944-1989. Și ei au fost mărturisitori, și mulți dintre ei martiri”, a spus în predica sa Protos. Antipa Burghelea de la Mănăstirea Antim.

„Trei martiri pentru credință a avut această mănăstire”, a spus părintele Antipa.

„Cel mai cunoscut este Părintele Daniil Sandu Tudor, mort la închisoarea din Aiud în 1962”.

„Cel de-al doilea este părintele Haralambie Vasilache, care a fost și exarh în Arhiepiscopia Bucureștilor, fratele starețului Vasile Vasilache, mort și el la Gherla în închisoare în anul 1962”, a continuat Protos. Antipa.

„Cel de-al treilea este și mai puțin cunoscut. Părintele Vichentie Chimituc. Acesta a fost un monah basarabean, transnistrean, care s-a călugărit aici la Mănăstirea Antim, a fost paracliser și iubea biserica aceasta. El a găsit un prilej și s-a întors în zona sa natală, în Transnistria, unde a devenit preot și paroh într-un sat. Când au venit bolșevicii, i s-a cerut să reunțe la călugărie, să se căsătorească că i se va da pământ și avere. Dar văzând că nu se lasă convins, a fost obligat să închidă biserica și să predea cheile. N-a dorit să facă acest lucru, și, împreună cu mama lui, călugărița Agafia, au fost uciși într-o noapte, 17 ianuarie 1957 prin tăieturi cu toporul”.

„Trei martiri a avut această mănăstire pentru Hristos și vor fi fost și alții”, a spus părintele protosinghel.

Elogiul jertfei a continuat la slujba parastasului, unde au fost pomeniți membrii Rugului Aprins care au suferit pentru credința lor în închisorile comuniste.

„Prin faptele lor, prin tăria lor de caracter, prin faptul că nu s-au lepădat în vremuri grele, crunte de prigonire a Ortodoxiei românești ei au devenit prieteni ai Bunului Dumnezeu”, a spus stareţul Mănăstirii Antim, Protosinghelul Vicenţiu Oboroceanu.

Starețul a dat citire apoi unei liste cu membrii Rugului Aprins care au suferit în închisorile comuniste, amintind ierarhi și preoți, profesori, intelectuali sau simpli monahi.

„Ce i-a îndemnat pe cei care au mărturisit în lacul Sevastiei Armeniei, Sfinții 40 de mucenici, dar și pe cei care au mărturisit în închisorile comuniste? Ce i-a determinat? Credința lucrătoare”, a spus părintele stareț. „Toată această mărturisire și mucenicie nu a fost decât prezența picăturilor discrete ale harului Duhului Sfânt care au venit și au altoit omul lăsând cele exterioare și retrăgându-se în cele interioare”.

„Aceasta este de fapt soluția pe care o avem în față toți: întoarcerea privirii din exteriorul tulburător și obositor în interiorul odihnitor și mântuitor. Ce cunoștință mai mare putem avea decât pe Hristos?”, a spus Protos. Vicenţiu Oboroceanu.

La finalul slujbei, au fost împărțiți credincioșilor prezenți mucenici tradiționali realizați după o rețetă moldovenească.

Vezi mai multe imagini în Galeria Foto de la eveniment.

Foto credit: Basilica.ro / Raluca Emanuela Ene

Comentarii Facebook


Știri recente