Cooperare spirituală și medicală pentru vindecare

Cuvântul Preafericitului Părinte DANIEL, Patriarhul României, cu ocazia primirii, la Palatul Patriarhiei, vineri, 28 septembrie 2012, a delegației participanților la al VIII-lea Congres Internațional ROMTRANSPLANT:

Suntem bucuroși să primim astăzi în holul Europa Christiana din Palatul Patriarhiei vizita delegației participanților la cel de-al VIII-lea Congres Internațional ROMTRANSPLANT și la Examenul pentru Diploma Europeană de Transplant.

Această vizită este cu atât mai importantă cu cât anul 2012 a fost declarat An omagial al Sfântului Maslu și al îngrijirii bolnavilor în Patriarhia Română.

Biserica evidențiază necesitatea unității dintre spiritual și medical în eforturile pentru vindecarea bolilor și accentuează legătura dintre sănătatea sufletească și cea trupească, în relația dintre Dumnezeu, medic și pacient. Suferința și boala afectează nu numai omul exterior, ci și armonia sau sănătatea omului lăuntric. Din acest motiv, tămăduirea sau vindecarea, ca dar divin, este numită și mântuire sau salvare.

Mulțimea rugăciunilor și a textelor biblice din slujba Sfântului Maslu arată grija sporită a Bisericii față de bolnavi, prin rugăciune comunitară intensă și amplă. În același timp, bogăția duhovnicească a slujbei descoperă Taina Ungerii Tămăduitoare ca fiind o lucrare pastorală, misionară și socială a Bisericii.

Biserica noastră încearcă să contribuie mai mult la alinarea suferinței atât prin lucrarea ei spirituală, cât și prin lucrarea ei social-filantropică și social-medicală, inclusiv prin promovarea unei culturi medicale a populației, pentru ca oamenii să prețuiască mai mult darul sănătății, evitând bolile, și să fie recunoscători față de persoanele care îi ajută când sunt bolnavi, mai ales când ei singuri, din cauza sărăciei, nu-și pot plăti consultațiile sau medicamentele.

Biserica noastră promovează atât colaborarea cu unități medicale de stat și private din România precum și crearea de unități medicale proprii. În acest sens Spitalul Providența din Iași, Centrul socio-medical al Fundației Sfântul Spiridon Vechi din București, Centrele de Îngrijiri Paliative Sfântul Nectarie din București și Cluj, Centrul social-filantropic eparhial medical Sf. Doctori fără de arginți Cosma și Damian – Galați, Centrul de recuperare neuromotorie de tip ambulatoriu din Turda, sunt doar câteva exemple din activitatea socio-medicală desfășurată de Biserica Ortodoxă Română.

De aceea, în privința vindecării bolnavilor putem spune că preoții se roagă, medicii tratează, însă Dumnezeu dăruiește vindecarea sau mântuirea.

Să ne ajute bunul Dumnezeu să împletim spiritualitatea rugăciunii cu știința medicală și cu toate celelalte discipline care au ca obiectiv omul – coroana creației lui Dumnezeu, să vedem lucrarea lui Hristos în medici și în oamenii care se roagă pentru sănătatea noastră, ca să aducem împreună vindecare sufletească și trupească, pace și bucurie sfântă întru lumina lui Hristos – Doctorul sufletelor și al trupurilor noastre.

În semn de apreciere pentru activitatea deosebită desfășurată în slujirea aproapelui, dorim să acordăm cea mai înaltă distincție a Patriarhiei Române la doi dintre reprezentanții de seamă ai activității de transplant în România, D-l Prof. Dr. Irinel Popescu și D-l Prof. Dr. Mihai Lucan.

Cu prețuire și binecuvântare

†DANIEL

Patriarhul României

Comentarii Facebook


Știri recente