Cluj: Simpozion internaţional dedicat pastorației și filantropiei creștine în vreme de pandemie

„Pastorația și filantropia creștină în vreme de pandemie: șansă, povară sau normalitate identitară?” este titlul simpozionului organizat, în perioada 2-3 noiembrie 2020, de Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca

Ediția din acest an se desfășoară exclusiv online.

Deschiderea oficială a lucrărilor a avut loc luni, la ora 10:00, pe site-ul Facultății de Teologie Ortodoxă, în sala virtuală găzduită de platforma „Zoom meetings”.

Mitropolitul Clujului a vorbit despre necesitatea filantropiei în vremurile de pandemie şi a precizat că trebuie să avem speranţă în ajutorul divin pentru depăşirea situaţiei medicale actuale.

„Cu toate că este o realitate coronavirusul, noi ne punem nădejdea în Dumnezeu și-L rugăm să îndepărteze pandemia, iar nouă să ne ajute să o putem depăși”.

Actualitatea învăţăturilor Mântuitorului Iisus Hristos a fost evidenţiată de Mitropolitul Andrei.

S-ar putea spune că într-o lume în care sunt în vogă teoriile despre identitatea de gen, că modul secular în care se încearcă îndepărtarea tinerilor de Biserică, afirmațiile făcute de Domnul Hristos și de Apostoli sunt depășite. Eu spun contrariul, ele sunt foarte actuale: „Iisus Hristos, ieri şi azi şi în veci, este Acelaşi” (Evrei 13, 8).

Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a conferențiat pe tema „Problema fricii în vreme de pandemie. Frânturi de gând”.

Ierarhul a precizat că majoritatea fricilor sunt cuprinse în cea de moarte, pe care omul contemporan încearcă să o depăşească prin „omitere, fugind, nesocotind sau amânând la nesfârșit problematizarea ei, sau prin ridiculizare, manifestând un curaj nesăbuit, neargumentat și imprudent”.

Însă, „nici un muritor nu poate învinge moartea”, fapt pentru care Biserica are un rol important deoarece îl arată pe Hristos, Singurul care „a fost în stare să spună ceva definitiv despre frică și despre moarte, ca Cel care a murit și a înviat”.

De aceea, în fața mormântului Său, frica este învinsă. Le spune femeilor mironosițe: „Nu vă temeți” (Matei 28, 10). Întrebarea nu este ce ne va scăpa din frică și din moarte, ci Cine. De aceea, soluția credinței, a încrederii și a încredințării dragostei, pe care le presupune, își păstrează caracterul permanent, chiar și, sau mai ales, în vreme de pandemie.

Lucrările Simpozionului au continuat de la ora 11:30, pe secțiuni: Teologie, Istorie, Muzicologie și Artă Sacră, conform programului. Întrunirea academică se va încheia în cursul zilei de marţi, 3 noiembrie.

Simpozionul internaţional de Teologie, Istorie, Muzicologie și Artă face parte din suita de manifestări științifice ale facultății, proiectate pentru anul universitar 2020-2021, și se încadrează în seria de evenimente organizate cu prilejul proclamării, de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, a anului 2020 ca „Anul omagial al pastorației părinților și copiilor” și „Anul comemorativ al filantropilor ortodocși români”.

Foto credit: Mitropolia Clujului

Comentarii Facebook


Știri recente