Cimitirul Bellu: Poetul Mihai Eminescu va fi pomenit la 171 ani de la naştere

Poetul Naţional Mihai Eminescu va fi comemorat vineri la mormântul său din Cimitirul Bellu, cu prilejul împlinirii a 171 ani de la naştere.

Programul liturgic va începe cu Sfânta Liturghie oficiată în capela cimitirului de un sobor de preoţi condus de pr. Ginel Aurelian Ivan, consilier eparhial în cadrul Sectorului Cimitire, Monumente şi Servicii Funerare – Arhiepiscopia Bucureştilor.

De la 10:00, la mormântul poetului Mihai Eminescu, Slujba Parastasului va fi prezidată de pr. Florin Şerbănescu, consilier patriarhal onorific.

Ziua de naștere a poetului național Mihai Eminescu, 15 ianuarie, a fost declarată Ziua Culturii Naționale la inițiativa Academiei Române.

Propunerea a aparținut acad. Eugen Simion, Președintele Secţiei de Filologie și Literatură.

Decretul pentru promulgarea Legii privind declararea zilei de 15 ianuarie – Ziua Culturii Naţionale a fost semnat în 6 decembrie 2010, iar Legea nr. 238 din 7 decembrie 2010 a fost publicată în Monitorul Oficial 831 din 13 decembrie 2010.

Mihai Eminescu

Mihai Eminescu (1850-1889), poet, prozator, dramaturg şi jurnalist, a fost considerat de critica literară postumă drept cea mai importantă voce poetică din literatura română.

A fost activ în societatea Junimea şi a lucrat ca redactor la Timpul. A publicat primul său poem la vârsta de 16 ani, iar la 19 ani a plecat să studieze la Viena.

Manuscrisele poetului Mihai Eminescu, 46 de volume, aproximativ 14.000 de file, au fost dăruite Academiei Române de Titu Maiorescu, în şedinţa din 25 ianuarie 1902.

Mihai Eminescu a trecut la cele veșnice în data de 15 iunie 1889. A fost ales, post-mortem (28 octombrie 1948), membru al Academiei Române.

Citeşte şi: Patriarhul Daniel despre Mihai Eminescu în 11 citate memorabile

Foto credit: Arhivă Basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente