Chipul satului românesc | Potcovitul boilor – o meserie spectaculoasă, dar pe cale de dispariţie

Una dintre imaginile prezentate la Expoziţia Chipul satului românesc, care mai poate fi vizitată la Palatul Patriarhiei până sâmbătă inclusiv, îl are în prim-plan pe nea Ilie din Frumosu care potcoveşte un bou.

Despre potcovitul boilor ştim că este o meserie spectaculoasă, în acelaşi timp grea, dar din păcate se află pe cale de dispariţie, urmare a utilizării tot mai intense a mijloacelor motorizate în transport şi agricultură.

Cezar Gabriel Popescu, autorul cadrului imortalizat, ne-a povestit cum a reuşit să surprindă această activitate, întâlnită vreme îndelungată în foarte multe sate româneşti.

„Pe nea Ilie, fierar din Frumosu, l-am cunoscut prin Sorin Onişor. Într-una din vizite, ne-a lansat o invitaţie să venim să fotografiem un potcovit de boi, ocazie extrem de rară, deoarece sunt foarte puţini gospodari care mai folosesc boi pentru tracţiune”, şi-a amintit Cezar Gabriel Popescu.


Recomandările Patriarhului Daniel către fotografii pasionați de satul românesc: Trebuie urmărită legătura cu natura


Fotograful a mai relatat că în timpul obţinerii cadrelor a fost surprins să descopere „cât de nărăvaşi pot fi boii: a fost nevoie de un dispozitiv special şi doi oameni pentru a-i ţine nemişcaţi”.

Cu privire la momentul captat, artistul a menţionat că „înfăţişează etapa de toaletare a copitelor, folosind un flex, proces nedureros pentru boi, dar spectaculos din punct de vedere al oportunităţilor fotografice”.

Potcovitul boilor mai poate fi întâlnit numai în satele de munte, unde tractoarele nu pot fi utilizate pe versanţii abrupţi.

Foto credit: Cezar Gabriel Popescu

Comentarii Facebook


Știri recente