Ce spune Sfântul Vasile cel Mare despre post?

În lucrarea Despre Post a Sfântului Vasile cel Mare, publicată la Editura Institutului Biblic și de Misiune Ortodoxă, este prezentat modul în care trebuie să postim cu toată ființa noastră pentru a ne fi de folos acest act duhovnicesc.

„Să nu ne mâhnim” de zilele de post, îndeamnă Sfântul Vasile, ci „să fim veseli în ele așa cum se cuvine sfinților. Cel trist nu primește cunună, iar cel care suspină nu biruie. Nu te întrista când ți se poartă de grijă”!

„E o nebunie să nu te bucuri de sănătatea sufletului și să te mâhnești de schimbarea mâncărurilor, lăsând să se înțeleagă că îți face mai multă plăcere bucuria stomacului decât purtarea de grijă a sufletului”, spune marele sfânt capadocian.

Sfântul Vasile trece postul prin toată istoria Vechiului Testament și afirmă că acesta a exista încă de la început:

„N-am postit și am fost alungați din rai! Să postim dar, ca să ne întoarcem în rai! Nu imita neascultarea Evei! Nu lua din nou sfătuitor pe șarpe, care este care ne sfătuiește să mâncăm ca să ne cruțăm trupul”!

„Moise, prin post s-a urcat pe munte. Că n-ar fi îndrăznit să se apropie de vârful muntelui care fumega, nici n-ar fi cutezat să intre în nor, dacă n-ar fi fost înarmat cu postul. Prin post a primit poruncile scrise pe plăci, cu degetul lui Dumnezeu”, amintește marele Arhiepiscop al Cezareei Capadociei.

Sfântul evidențiază că trupurile, dacă sunt „împovărate necontenit cu prea multă mâncare se îmbolnăvesc cu ușurință, dar dacă folosesc mâncare puțină și ușoară scapă și de suferința pe care o așteaptă de pe urma bolii, dar se depărtează și de suferința care începe a se ivi”.

Sfântul Vasile cel Mare evidențiază latura sfințitoare a postului:

Postul naște profeți, întărește pe cei puternici, înțelepțește pe legiuitori. Postul este bun talisman al sufletului, tovarăș credincios al trupului, armă pentru luptători, loc de exercițiu pentru atleții credinței. Postul îndepărtează ispitele, postul îndeamnă spre evlavie. Postul este tovarăș al înfrânării și creator al castității, spune sfântul capadocian.

Pentru mai multe titluri de cărți care pot fi citite pentru folosul duhovnicesc al postului citiți articolul 7 cărți pe care să le citești în Postul Adormirii Maicii Domnului.

Comentarii Facebook


Știri recente