Ce înseamnă că un copil este „unic din prima secundă”?

Părintele profesor Ioan Teșu a explicat într-un interviu oferit pentru portalul Doxologia semnificația motto-ului Marșului pentru Viață 2019 – „Unic din prima secundă”:

„Înseamnă că în momentul în care are loc contopirea între cele două celule și, practic putem vorbi despre viață, după învățătura Bisericii noastre Dumnezeu sădește în acel embrion, în acel prunc în formare, sufletul”.

„Persoanele umane sunt persoane din clipa în care au fost procreate”, a spus profesorul Facultății de Teologie „Dumitru Stăniloae” din Iași.


Întrebat fiind când începe educația unui copil, părintele profesor a mărturisit că avusese convingerea că începe nu la 3 sau la 7 ani, ci din pântecele mamei.

„Dar apoi mi-am dat seama că educația unui copil începe de la prima întâlnire a părinților, în calitatea lor de prieteni”, a spus Pr. Ioan Teșu.

De ce? „Pentru că atunci când ne întâlnim, când ne plimbăm, ne propunem fiecare idealul de viață: câți copii am vrea să avem, cum am vrea să-i educăm, la ce școli înalte sau frumoase să îi ajutăm să urmeze”.

Părintele profesor a explicat că fiecare persoană este unică în felul ei, după învățătura de credință a Bisericii.

„Atâta iubire a așezat Dumnezeu în fiecare dintre noi, încât chiar dacă suntem într-o atât de mare diversitate, fiecare purtăm amprenta unicității noastre”.

„De aceea, a încerca să distrugem și să omorâm un embrion, chiar și la o secundă după ce a luat naștere trebuie considerat un fratricid, un homicid, un deicid”, a continuat Pr. Ioan Teșu citându-l pe unul dintre profesorii săi de morală.

De ce? „Pentru că îl omorâm pe Dumnezeu care este prezent în sufletul acelui om, al acelui copil, dar în același timp este un atentat la sănătatea neamului și a familiei românești”, a concluzionat părintele profesor.

Vezi interviul integral cu Pr. Ioan Teșu, intitulat „Menținerea relației și păstrarea sarcinii – provocări ale familiei contemporane”.

Marşul pentru Viaţă va avea loc anul acesta în 23 martie, sub motto-ul „Unic din prima secundă”, în aproximativ 500 de orașe și localități din România și Republica Moldova.

Foto credit: public domain

Comentarii Facebook


Știri recente