Catedrala Națională este corabia unității de credință și neam: IPS Casian, în pastorala de Paști

În scrisoarea pascală de anul acesta IPS Casian al Dunării de Jos evidențiază însemnătatea  Catedralei Naționale pentru poporul român și o aseamănă cu o „corabie autentică ce ne îndreaptă din valurile tuturor încercărilor, suferințelor și erorilor noastre către portul liniștit al unității de credință și de neam”.

Omagiu pentru făuritorii Unirii din 1918

O altă idee centrală a pastoralei este omagierea persoanelor care au avut o contribuție importantă în realizarea întregirii naționale. Înaltpreasfinția Sa spune că trebuie să „comemorăm pe făuritorii Marii Uniri din 1918” considerați a fi „făclierii unității de credință ai Bisericii, slujitori și credincioși” ce „au răspuns cu credincioșie, oferindu-și brațele și chiar viața ca jertfă pentru învierea umanității”.

Ierarhul afirmă că însuși mesajul profund al Învierii lui Hristos este unitatea de credință și de neam.

Credința sinceră este cea pe care trebuie să o deprindem, arată IPS Casian, punând un accent deosebit pe importanța ei. El oferă un exemplu în acest sens. Prima comunitate creștină, cea din Ierusalim, a luat naștere prin temeiul credinței, și tot prin acesta a reușit să-și păstreze unitatea nealterată.

Biserica este o corabie, iar credința o ancoră

Arhiepiscopul Casian aseamănă Biserica cu o corabie ce „este izbită de atâtea văzute și nevăzute valuri”, iar „Hristos Domnul potolește furtuna și îi încredințează pe Sfinții Apostoli și, prin ei, pe noi toți, că El este cârma acesteia și că El este Capul ei”. Credința, spune ierarhul, „devine pentu noi toți rădăcina și ancora vieții noastre”.

Arhiepiscopul Dunării de Jos își încheie scrisoarea pastorală cu îndemnul de a ne lumina în unitate sfântă de credință și „să ne deschidem nu doar brațele ci mai ales inimile, spre a vedea, a mărturisi și a iubi pe Dumnezeu Cel în Sfânta Treime mărit”.

Proiectul Catedralei Mântuirii Neamului datează din perioada imediată războiului de Independenţă, edificiul bisericesc de importanţă naţională va fi sfinţit anul acesta în 25 noiembrie, la peste 120 ani distanţă. Năzuinţele promotorilor CMN, Eminescu, Slavici şi Caragiale, se vor îndeplini în anul centenarului Marii Uniri, când Patriarhul Ecumenic Bartolomeu va sfinţi Catedrala tuturor românilor amplasată pe Dealul Arsenalului.

Puteţi citi integral pastorala Înaltpreasfințitului Casian aici.

Foto Credit: Basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente