Câștigătorii a trei concursuri naționale au fost premiați de Patriarhul României

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel i-a premiat și i-a felicitat personal pe câștigătorii a trei concursuri naționale organizate de Patriarhia Română: „Tradiție și spiritualitate în satul românesc”, „Hristos: sufletul satului meu” și „Icoana ortodoxă – lumina credinței”.

Pe scena din curtea Catedralei Patriarhale a avut loc la finalul slujbei de marți, 21 mai 2019, premierea elevilor participanți la concursurile „Tradiție și spiritualitate în satul românesc” și „Hristos: sufletul satului meu”, precum și a preoților sau profesorilor lor îndrumători.

Concursul „Tradiție și spiritualitate în satul românesc” a fost dedicat elevilor seminariilor şi liceelor teologice ortodoxe din Patriarhia Română, iar „Hristos: sufletul satului meu” copiilor participanți la grupele catehetice din parohiile înscrise în Programul Național „Hristos împărtășit copiilor”.


Festivitatea a continuat cu premierea câștigătorilor concursului „Icoana ortodoxă – lumina credinței” în Sala „Europa Christiana” a Palatului Patriarhiei.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a apreciat lucrările câștigătoare, a subliniat importanța icoanei în cultul ortodox și i-a felicitat pe „iconarii-misionari”.

„Icoanele sunt predici permanente în Biserică”, a spus Preafericirea Sa „și ne arată Împărăția Cerurilor spre care noi trebuie să ne îndreptăm”.

„Împărăția vine spre noi prin icoanele de pe Catapeteasmă și ne cheamă să intrăm în ceruri prin Sfintele Taine”, a continuat Patriarhul Daniel.

Preafericirea Sa a apreciat în acest context arta sacră bisericească din satul românesc:

„Această artă bisericească mai simplă a țăranilor este totuși foarte consistentă pentru că păstrează esențialul, unește deodată smerenia cu delicatețea sufletului, cu această dorință de frumusețe veșnică, netrecătoare”, a subliniat Părintele Patriarh Daniel.

Concursul „Icoana ortodoxă – lumina credinței”, ajuns la a opta ediție, este organizat de Sectorul Cultură și Patrimoniu Religios și Sectorul Teologic-Educaţional din cadrul Patriarhiei Române, în parteneriat cu Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” din București.

Vezi mai multe detalii despre concurs pe site-ul oficial al Patriarhiei Române.

Vezi mai multe imagini în Galeria Foto de la eveniment.

Foto credit: Mihnea Păduraru / Ziarul Lumina

Comentarii Facebook


Știri recente