Bucureștiul aniversează 560 de ani de atestare documentară

Capitala României aniversează vineri 560 de ani de atestare documentară și 360 de ani de când a devenit capitala Ţării Româneşti.

Prima menţiune a oraşului se regăseşte într-un hrisov emis de Vlad Ţepeş, în 20 septembrie 1459, prin care domnitorul scuteşte de dări şi întăreşte dreptul de proprietate al unor micii feudali.

Hrisovul se păstrează la Muzeul Municipiului Bucureşti – Palatul Suţu.

Oraşul a devenit Capitala Ţării Româneşti în timpul domnitorului Gheorghe Ghica, în anul 1659.

iMapp Bucharest

Cu ocazia dublei aniversări, Primăria Capitalei organizează pe parcursul weekendului 21-22 septembrie, pe Bulevardul Unirii, o serie de activități stradale, concerte, teatru ambulant, animație de stradă etc.

Tronsonul cu fântâni, cuprins între Piața Unirii și Piața Constituției, va fi transformat pentru două zile într-o arteră pietonală.

În Piața Constituției va avea loc cea de-a 6-a ediție a concursului internațional de 3D video mapping – iMapp Bucharest.

„Echipele finaliste vor crea lucrări de 3D video mapping cu durata de 4 minute, pe tema „O singură hartă. Călătorii diferite. Descoperiţi lumea video mapping-ului la iMapp Bucharest!”, încercând să impresioneze prin show-uri pline de culoare, sunet și lumină, proiectate pe fațada Palatului Parlamentului”, se precizează în comunicatul de presă emis de primărie.

Sfântul Dimitrie – Ocrotitorul Bucureştilor

„Oraşul lui Bucur” are ca ocrotitor pe Sfântul Dimitrie cel Nou. Cuviosul a fost proclamat patronul spiritual al Bucureștiului de mitropolitul Filaret al II-lea (1792-1793).

Sfântul se află şi pe stema municipiului, însemn heraldic adoptat în 1993 pe baza stemei din 1921.

Bucureştenii se bucură de binecuvântarea sfântului prin prezenţa moaştelor sale în Catedrala Patriarhală încă din anul 1774. Au fost dăruite de generalul rus Petru Saltacov la rugămintea negustorului macedonean Hagi Dimitrie şi a mitropolitului Grigorie al II-lea al Ţării Româneşti.

Foto credit: Arhivă Basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente