Biserica veche din Sânmartin de Beiuș a primit trei noi ocrotitori, între care și Sf. Sofronie de la Essex

Biserica veche din Sânmartin de Beiuș a fost restaurată în perioada 2016-2020. Duminică, Episcopul Oradiei a oficiat slujba de sfințire și a acordat lăcașului de cult închinat Sfinților Arhangheli încă 3 ocrotitori spirituali.

La târnosire, ierarhul a închinat biserica Sfinților Ierarhi Martin din Tours (secolul IV), Martin Mărturisitorul, Episcopul Romei, (secolul VII) și Sfântului Cuvios Sofronie de la Essex (secolul XX).

PS Sofronie la Sânmartin de Beiuș. ©Episcopia Oradiei

Episcopia Oradiei precizează că denumirea localității Sânmartin de Beiuș provine de la numele Sfântului Ierarh Martin din Tours (317-397), născut la Sabaria, în provincia romană Panonia, care, în calitatea sa de general în armata romană, a trecut cu trupele prin acele locuri. Mai târziu, în zonă a fost edificată o așezare monastică al cărui prim stareț a fost un anume monah Martin.

Hramul Sfântului Sofronie a fost oferit întrucât slujba de sfințire a bisericii a avut loc la o zi după prima sărbătorire a cuviosului de la canonizarea sa de către Patriarhia Ecumenică.

După slujba de târnosire, Episcopul Sofronie al Oradiei a oficiat Sfânta Liturghie în biserica nouă a comunității parohiale.

PS Sofronie la Sânmartin de Beiuș. ©Episcopia Oradiei

Vechea biserică din Sânmartin de Beiuș datează din 1885, însă înaintea ei au mai existat câteva biserici de lemn, una în vechea vatră a satului, distrusă de tunurile generalului Bukow, și alta în cimitirul vechi, mistuită de foc.

Foto credit: Episcopia Oradiei


Urmărește-ne pe Twitter: @AgentiaBasilica și @BasilicaPhotos!

Vă mulțumim că citiți Basilica.ro.

Comentarii Facebook


Știri recente