Aurel Vainer – cetățean de onoare al Municipiului București. PF Daniel: „reprezintă un exemplu de solidaritate şi cooperare”

Festivitatea de acordare a titlului de cetățean de onoare a avut loc miercuri în Sufrageria Regală a Muzeului Național de Artă. Despre Aurel Vainer, Părintele Patriarh Daniel a spus că „reprezintă un exemplu de solidaritate şi cooperare, atât la nivel local, în România, cât la nivel internaţional”.

Patriarhul României a evidențiat mai multe acte întreprinse de Președintele Federației Comunităților Evreiești din România – Cultul Mozaic în scopul „apărării şi promovării valorilor tradiţionale spirituale iudeo-creştine”.

 „Am apreciat în mod deosebit sprijinul pe care domnul preşedinte Aurel Vainer l-a acordat eforturilor noastre de păstrare a simbolurilor religioase în spaţiile publice din România şi, în mod deosebit, pentru menţinerea orelor de religie în şcolile de stat din România”.

În cuvântul rostit cu acest prilej, Patriarhul a amintit și faptul că reprezentantul Cultului Mozaic a contribuit financiar la reabilitarea bisericii ortodoxe din satul său natal, Ştefăneşti, judeţul Botoşani.

De asemenea, Aurel Vainer a susţinut iniţiativa Patriarhiei Române de-a înfiinţa, împreună cu celelalte culte religioase recunoscute de către Statul Român, Consiliul Consultativ al Cultelor din România (14 aprilie 2011).

Gabriela Firea, Primarul General al Capitalei, a spus că Aurel Vainer este „omul care se dăruiește pentru ceilalți”, un promotor al dialogului:

„De la domnia sa am auzit de cele mai multe ori în dialogurile pe care le-am purtat cuvinte precum: umanitate, solidaritate, pace, prietenie, iubire”.

La evenimentul de miercuri au luat parte oameni de cultură, politicieni, reprezentanți ai cultelor religioase, autorități locale și de stat, între care Victor Opaschi, Secretarul de Stat pentru Culte.

Adresându-se audienței din fostul Palat Regal, Aurel Vainer s-a declarat „un mare susținător al păcii” care a îmbrățișat tot ceea ce este bine „pentru România, pentru poporul român, pentru lumea întreagă”.

Făcând referire la salutul evreiesc șalom, care înseamnă pace, Președintele Federației Comunităților Evreiești a spus că pacea poate fi o stare de fapt sau o stare de spirit.

„Noi trebuie să facem din pace o stare de spirit. Mereu și mereu, unde ne aflăm, să promovăm acest ideal”.

Aurel Vainer a mărturisit că s-a ghidat permanent „după valori în esență iudeo-creștine, cu toate dezvoltările ulterioare”. Totodată a fost și este „adeptul ferestrelor deschise”.

„Am un slogan: «Prin cunoaștere reciprocă, spre recunoaștere reciprocă»”, a adăugat reprezentantul Cultului Mozaic.

Foto credit: Robert Nicolae / Basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente