În ziua de 14 aprilie 2011, în sala Conventus din Palatul Patriarhiei, sub președinția Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, a avut loc întâlnirea reprezentanților următoarelor Culte din România:
– Biserica Ortodoxă Română;
– Episcopia Ortodoxă Sârbă de Timișoara;
– Biserica Romano-Catolică;
– Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică;
– Arhiepiscopia Bisericii Armene;
– Biserica Ortodoxă Rusă de Rit Vechi din România;
– Biserica Reformată din România;
– Biserica Evanghelică C.A. din România;
– Biserica Evanghelică Luterană din România;
– Biserica Unitariană din Transilvania;
– Cultul Creștin Penticostal – Biserica lui Dumnezeu Apostolică din România;
– Uniunea de Conferințe a Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea;
– Federația Comunităților Evreiești din România – Cultul Mozaic;
– Cultul Musulman din România.
Cultul Creștin Baptist – Uniunea Bisericilor Creștine Baptiste din România și Biserica Creștină după Evanghelie din România – Uniunea Bisericilor Creștine după Evanghelie din România au participat cu statut de observator.
În cadrul ședinței s-a convenit, de principiu, constituirea Consiliului Consultativ al Cultelor din România, urmând ca acordul final să fie dat de organismele de conducere proprii ale fiecărui Cult.
Pe ordinea de zi s-au aflat elaborarea principiilor de organizare, analiza proiectului de Statut și formularea unor propuneri practice privind funcționarea Consiliului Consultativ al Cultelor din România.
Reprezentanții Cultelor participante au stabilit ca principii generale de funcționare egalitatea Cultelor membre, președinția anuală prin rotație și adoptarea deciziilor prin consens.
Consiliul Consultativ al Cultelor din România este o organizație de natură etică, socială, autonomă, apolitică, non-guvernamentală, fără personalitate juridică și non-profit.
Obiectivele majore ale Consiliului Consultativ al Cultelor din România sunt: promovarea credinței în Dumnezeu și a importanței acesteia în viața persoanei și a societății, apărarea și promovarea ființei umane și a demnității ei, promovarea respectului față de creația divină (omul și natura înconjurătoare), adoptarea unor poziții și atitudini comune față de probleme importante ale societății, manifestarea solidarității și cooperării dintre Culte în domeniul spiritual, cultural, educațional și social, prevenirea și medierea în soluționarea eventualelor diferende interconfesionale și interreligioase, inclusiv respingerea și descurajarea oricărei forme de extremism etc.
Secretariatul Consiliului Consultativ al Cultelor