ASCOR anunță reeditarea Marii serbări de la Putna în 2021

Organizațiile ortodoxe studențești din toată țara, precum și din Basarabia și Ucraina au petrecut Anul Nou în tradiționala tabără de iarnă de la Mănăstirea Putna, unde au serbat împlinirea a 30 de ani de la înființarea Asociației Studenților Creștini Ortodocși Români (ASCOR).


Cu acest prilej, studenții ortodocși au decis să organizeze anul viitor, împreună cu Mănăstirea Putna, o reeditare a Marii Serbări de la Putna și a Congresului Studenţilor Români de Pretutindeni organizate în 1871 la inițiativa lui Mihai Eminescu.

„Studenți din toată țara, din Basarabia și din Ucraina. Fiecare face parte dintr-o organizație studențească, în speță din ASCOR, Studenți pentru Viață, NEPSIS, Asociația Sf. Hristofor. Suntem mici în tabloul acesta mare al istoriei, dar încercăm totuși să pășim pe urmele unor personalități mari, unele dintre ele trecute și în calendar”, a subliniat președintele ASCOR Iași, Emanuel Buta.

„Vom pregăti pentru 2021, împreună cu obștea Mănăstirii Putna, serbarea națională a studenților români, atât din țară, cât și din diaspora, Basarabia și Nordul Bucovinei”, a anunțat Emanuel Buta.

Evenimentul va avea loc în data de 15 august 2021, de hramul Mănăstirii Putna, când se vor împlini 150 de ani de la serbarea națională a studenților români, organizată de Mihai Eminescu, Ioan Slavici, Ciprian Porumbescu și de alți tineri din generația lor, în 1871.

La serbarea organizată în 1871 au participat 3.000 de români. Peste 3000 de suflete din Dobrogea, aflată în Imperiul Otoman, Basarabia, aflată în Imperiul Rus, Bucovina, Transilvania, Banat, Crișana și Maramureș, toate aflate în Imperiul Austro-Ungar, dar fiecare cu un statut diferit, s-au rugat pentru un ideal comun la mormântul Sfântului Ștefan.

Foto credit: ASCOR

Comentarii Facebook


Știri recente