An omagial 2018 | Prima Serbare a Românilor de Pretutindeni organizată de Eminescu – Mănăstirea Putna, 1871 (VIDEO)

O manifestare a unității românilor de pretutindeni și un pas spre Marea Unire au avut loc la Mănăstirea Putna în anul 1871, cu prilejul împlinirii a 400 ani de la sfințirea așezământului monahal. Serbarea a fost organizată de asociația studenților români de la Viena, „România Jună” la inițiativa lui Mihai Eminescu. Alături de el, între principalii organizatori s-au numărat Ioan Slavici, Nicolae Teclu, A. D. Xenopol.

În cadrul serbării din 1871 a avut loc primul Congres al Studenților Români unde s-a vorbit despre realizarea unirii tuturor românilor.

Peste 3000 de români din Dobrogea, aflată în Imperiul Otoman, Basarabia, aflată în Imperiul Rus, Bucovina, Transilvania, Banat, Crișana și Maramureș, toate aflate în Imperiul Austro-Ungar, dar fiecare cu un statut diferit, s-au rugat pentru un ideal comun la mormântul Sfântului Ștefan. Sfânta Liturghie de hram a fost oficiată de starețul Arcadie Ciupercovici, viitor Mitropolit al Bucovinei, care a ridicat o cruce în curtea mănăstirii în amintirea Serbării.

Mănăstirea Putna desfășoară în Anul Centenar 2018 mai multe activități prin care promovează rolul și contribuția așezământului în îndeplinirea idealului Marii Uniri. Într-un clip video publicat luni pe canalul de Youtube al mănăstirii este evocată Prima Serbare a Românilor de Pretutindeni.

Clipul prezintă realități istorice evidențiate prin prisma învățăturii de credință și evocate de Protos. Dosoftei Dijmărescu de la Mănăstirea Putna:

„Drumul Unirii românilor nu a început în 1600, prin unirea lui Mihai Viteazul. Nici în 1859, la unirea Moldovei cu Țara Românească. Și el nu s-a sfârșit în 1918, anul Marii Uniri. Drumul Unirii românilor începe în gândul lui Dumnezeu, Care a rânduit să existe acest popor. El trece prin sufletul fiecărui român și și-l cheamă să meargă pe el. Drumul unirii românilor se va încheia când toate neamurile vor fi înaintea lui Dumnezeu și își vor arăta rostul existenței lor. Atunci se va vedea ce a rodit unitatea românilor”.

În cadrul așezământului de la Putna au loc numeroase activități spirituale, culturale și sociale pentru tineri. În acest context, la începutul Anului Centenar 2018, tinerii din Asociația Studenților Creștini Ortodocși din România (ASCOR) au marcat începutul aniversării Centenarului Marii Uniri, scriind „100” cu torțe pe Dealul Crucii.

Foto & video credit: Mănăstirea Putna

Comentarii Facebook


Știri recente