Arhim. Paisie Teodorescu: Hristos ne trimite şi pe noi să vestim şi altora dragostea Lui pentru oameni

Pr paisie 2

Cu prilejul sărbătorii Înălţării Domnului, în predica de la Slujba Privegherii, arhim Paisie Teodorescu a vorbit despre misiunea pe care Hristos a încredinţat-o fiecăruia dintre noi şi pe care suntem datori să o îndeplinim.  

„Înălţarea Domnului coincide cu trimiterea noastră la misiune”, a spus vicarul patriarhal, „iar cine nu face misiune demisionează, demisionează din calitatea de fiu al lui Dumnezeu, din calitatea de frate al lui Hristos, de moştenitor al Împărăţiei lui Dumnezeu”.

„Să îndeplinim această misiune” a îndemnat arhim. Paisie Teodorescu în cuvântul rostit în Paraclisul Catedralei Naţionale miercuri, 16 mai.

Credincioşi participând la slujba de Priveghere oficiată la Paraclisul CMN

Sărbătoarea Înălţarea Domnului este unul dintre hramurile Catedralei Naţionale care va fi sfinţită în luna noiembrie a acestui an, cu participarea Patriarhului Ecumenic.

În apropierea Catedralei, încă din anul 2011, a fost construit un paraclis în care se înalţă zilnic rugăciuni către Preamilostivul Dumnezeu pentru ajutor în buna desfăşurare a lucrărilor de construire a Catedralei Mântuirii Neamului.

Miercuri seara, slujba Privegherii din cadrul Paraclisului Catedralei Naţionale a fost oficiată de slujitorii paraclisului. Omilia părintelui Paisie Teodorescu a avut în vedere semnificaţiile multiple pe care le are sărbătoarea Înălţării Domnului.

Răspunsurile liturgice au fost oferite de grupul psaltic Anastasis.

Înălţarea Domnului înseamnă „îndumnezeirea umanului”

El a precizat că Înălţarea Domnului la Cer înseamnă „îndumnezeirea umanului, a firii omeneşti”.

„Înălţarea cu trupul la cer a Mântuitorului Iisus Hristos înseamnă şi ridicarea firii umane asumate de Hristos la slava dumnezeiască”, a spus părintele arhimandrit evidenţiind că această înălţare a firii omeneşti „a fost posibilă pentru că Hristos Cel Înviat nu a lepădat firea omenească atunci când S-a înălţat în slavă, ci a asumat-o total şi a condus-o în centrul vieţii Preasfintei Treimi”.

Momente din slujba Privegherii.

Părintele Paisie a explicat că înălţarea lui Hristos la Cer nu înseamnă distanţarea faţă de cei care cred în El, ruperea comuniunii cu ucenicii Lui, ci înseamnă doar „schimbarea modului său de prezenţă în lume”.

Dintr-o prezenţă vizibilă va deveni o prezenţă tainică; El va rămâne prezent prin cuvintele Sfintei Scripturi, prin Sfânta Împărtăşanie, în toate faptele noastre cele bune pe care le facem în numele Lui, a subliniat arhim. Paisie Teodorescu.

Înălţarea Domnului este o sărbătoare a bucuriei

Vicarul Patriarhal a atenţionat că oricât de paradoxal ar părea, faptul că Hristos S-a înălţat la Cer, că a plecat din mijlocul oamenilor reprezintă o „apropiere mai mare a lui Dumenzeu faţă de oameni pentru că prin Înălţarea lui Hristos la Cer El poate deveni interior celor care cred în El”.

Un alt aspect evidenţiat de părintele Paisie a făcut referire la faptul că praznicul Înălţării Domnului este o sărbătoare a bucuriei.

„Bucurie pentru că Hristos a învins moartea şi pe diavolul şi ne-a adus mântuirea, bucurie că odată cu Înălţarea vom avea noi oamenii în Ceruri mijlocitorul suprem, pe Fiul lui Dumnezeu,  bucurie că Hristos Cel care S-a înălţat mai întâi pe cruce Se înalţă acum unind Cerul cu pământul, unind pe Dumnezeu cu omul păcătos care se pocăieşte”, a spus pr. Paisie.

Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului

Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului adăposteşte un fragment din sfintele moaşte ale Sfântului Ioan Gură de Aur, precum şi o copie a icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului – Prodromița de la Schitul românesc Prodromu din Sfântul Munte Athos.

Copia Icoanei Maicii Domnului – Prodromița este o reproduce fidelă, în mărime naturală, a celei de la Sfântul Munte Athos, atât în ceea ce privește reprezentarea, cât și ferecătura ei, spre deosebire de alte copii ale acestei icoane.

Icoana a fost realiză în Grecia, în anul 2011 și a fost sfințită de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel în data de 24 octombrie 2011, la sfințirea Paraclisului, cu prilejul aducerii la București a Cinstitului cap al Sfântului Apostol Andrei cel Întâi chemat, Ocrotitorul României (24-28 octombrie 2011).

 

Comentarii Facebook


Știri recente