Arhiepiscopul Ciprian la întâlnirea femeilor ortodoxe: Să cultivăm dragostea față de credință și față de neam

„Să cultivăm în sufletele tinerilor dragostea față de credință, de neam, de limba română, față de tot ce a însemnat și înseamnă tezaurul acesta prețios pe care l-am primit de la înaintași. Este vremea să conștientizăm datoriile morale pe care le avem în fața lui Dumnezeu, a Bisericii strămoșești și a înaintașilor” a fost îndemnul Înaltpreasfințitului Părinte Ciprian adresat femeilor ortodoxe participante la prima întâlnire din 2020 din Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei.

Sute de femei creștin-ortodoxe au participat vineri la evenimentul desfășurat la  Catedrala „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Focșani, informează site-ul eparhial.

Întâlnirea a fost dedicată rolului femeii creștine în apărarea valorilor și modalităților concrete de implicare și participare a fiecăreia dintre doamne în realizarea acestui deziderat.

Prezent la manifestare, Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian a avertizat despre pericolul relativizării valorilor creștine din societatea contemporană.

„Observând cum sunt relativizate și minimalizate valorile creștine astăzi, atragem atenția asupra creșterii responsabilității unei educații mai intense, mai adevărate a copiilor”.

Remarcând rolul esențial al femeii în acest sens, Înaltpreasfinția Sa a vorbit despre chipul României și chipul femeii românce.

„Această întâlnire a fost pusă sub genericul unui titlu – «Chipul României. Chipul femeii creștine» –, o comparație inspirată dacă avem în vedere chipul femeii creștine românce, chip plămădit din credință, jertfă, dragoste față de Biserică și față de neam”, a evidențiat ierarhul.

Evenimentul a cuprins și o expoziție de fotografie care a evocat chipurile unor femei românce cu rol determinant în cultura și civilizația românească:

  • Alexandrina Cantacuzino – membră fondatoare a Societății Ortodoxe Naționale a Femeilor din România;
  • Alice Voinescu – prima femeie filosof din România;
  • Elisabeta Rizea;
  • Principesa Ileana;
  • Domnița Safta Brâncoveanu;
  • Aspazia Oțel Petrescu;
  • Ecaterina Teodoroiu;
  • Zoe Dumitrescu-Bușulenga;
  • Ruxandra Longinescu;

Înființată în 1927 de Preasfințitul Părinte Ghenadie, asociația are în prezent peste 7000 de membre.

Foto credit: Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei

Comentarii Facebook


Știri recente