Arătarea Sfintei Treimi ne orientează dinspre nostalgia Paradisului spre Împărăția Cerurilor: PS Ieronim

„De acum, privirea oamenilor nu se mai îndreaptă înapoi, către Paradisul pierdut, ci se îndreaptă către Împărăția lui Dumnezeu”, iar Sfântul Ioan Botezătorul este părtaș la această lucrare, a spus vineri Preasfințitul Părinte Ieronim Sinaitul despre Botezul Domnului și Arătarea Sfintei Treimi la Iordan.

O Teofanie, adică Arătare a Sfintei Treimi, are loc și „după cina de la Mamvri, când S-a arătat Preasfânta Treime în chipul celor trei îngeri”, a spus ierarhul. „Și iată, acum, deasupra Fiului Care S-a botezat se arată Duhul în chip de porumbel și glas din cer se aude, al Tatălui ceresc, Care spune: «Acesta este Fiul meu cel iubit întru Care am binevoit».”

„Dacă la Mamvri a fost o încetare a nostalgiei Paradisului și o îndreptare către Împărăția lui Dumnezeu, de la Botezul Domnului cu atât mai mult, când Iisus Hristos, Mirele Ceresc se arată ca și cap al Bisericii, continuator al revelației Vechiului Testament și Mântuitor al lumii”, a mai spus Preasfinția Sa.

„Această arătare a Domnului va fi desăvârșită în taina de pe Muntele Tabor, când din nou glasul lui Dumnezeu Tatăl se va auzi: «Acesta este Fiul meu cel iubit întru Care am binevoit», completând: «pe Acesta ascultați-L». Iată deci revelația supremă, cu care se încheie Vechiul Testament”, a continuat Episcopul-vicar patriarhal.

„Ioan Botezătorul este martor al acestei Arătări a Domnului și acesta este rolul lui principal, dincolo de chemarea la pocăință”, a adăugat ierarhul.

Astfel, a explicat el, „Ioan este cel prin care se încheie Legea și prorocii, iar de acum – spune Mântuitorul Iisus Hristos și consemnează Sf. Ap. și Ev. Luca – se propovăduiește, sau se vestește, Împărăția lui Dumnezeu și toți se silesc să o dobândească”.

„Deci iată ce taină i-a fost dat acestui proroc să slujească, fiind ultimul proroc al Vechiului Testament, Înaintemergător al lui Mesia, cel care a fost prorocit de Maleahi prorocul: « Iată, Eu trimit pe îngerul Meu şi va găti calea înaintea feţei Mele»”, a subliniat Preasfințitul Părinte Ieronim.

„De aceea, Sfânta Biserică a rânduit ca această zi, care urmează imediat după praznicul Botezului Domnului nostru Iisus Hristos, sa fie o zi de pomenire a Înaintemergătorului și Botezătorului Domnului.”

Ierarhul a le-a adresat credincioșilor îndemnul de a-i acorda Sfântului Ioan Botezătorul cinstea cea mai mare „care i se cuvine după Sfânta Născătoare de Dumnezeu, înaintea tuturor profeților și apostolilor” .

„Să ne rugăm să mijlocească pentru noi, să ne dăruiască din râvna, dar și din echilibrul său”, a încheiat ierarhul.

Episcopul-vicar patriarhal Ieronim Sinaitul a oficiat Sfânta Liturghie la Catedrala Patriarhală.

Vezi și:

Foto credit: Basilica.ro / Raluca Ene

Comentarii Facebook


Știri recente