Anul academic inaugurat cu rugăciune la Facultatea de Teologie din București: De acum, are o extensie și la Chișinău

Luni, la Facultatea de Teologie „Justinian Patriarhul” a Universității din București a avut loc ceremonia de începere a noului an academic. Anul acesta, instituția are un număr mai mare de studenți, datorat atât noilor programe de master, cât și extensiilor de la Roma și Chișinău.

Ziua a început la Biserica „Sf. Ecaterina” – Paraclis universitar, unde Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul și un sobor de preoți profesori care predau la facultate au oficiat Utrenia și Sf. Liturghie.

La finalul liturghiei, Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul a citit mesajul Părintelui Patriarh Daniel pentru noul an universitar. Preafericirea Sa omagiază rolul formator al profesorilor și îndeamnă tinerii să facă voluntariat în beneficiul vârstnicilor.

„Performanţa academică şi, mai ales, pasiunea dascălilor români pentru formarea multor generații de absolvenți reprezintă un exemplu viu pentru profesorii și studenții de astăzi, care își pot manifesta prețuirea faţă de înaintaşi prin urmarea devotamentului lor în transmiterea cunoştinţelor şi a dorinţei lor de a promova învățământul universitar românesc în context internaţional”, a transmis Preafericirea Sa în mesajul citit de părintele episcop vicar patriarhal.

Părintele Decan Constantin Preda a vorbit apoi despre numărul crescut de studenți cu care facultatea începe noul an academic.

Anul universitar a început cu rugăciune luni, 2 octombrie 2023, la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Capitală. Părintele Decan Constantin Preda a explicat de ce anul acesta instituția are mai mulți studenți. Foto: Basilica.ro / Mircea Florescu

„Anul acesta școlarizăm 486 de tineri, un număr impresionant pentru ultimii ani, pentru că avem, pe lângă cele patru programe de studii de licență și 10 programe de studii masterale, două extensii – pentru românii din diaspora, la Roma, 30 de studenți la programul de Licență – Teologie pastorală și 30 la programul de Master – Pastorație și viață liturgică; de asemenea, pentru prima dată, Facultatea de Teologie a deschis o extensie la Universitatea de Stat din Republica Moldova, de la Chișinău, unde, pentru prima dată, 40 de tineri din Republica Moldova urmează programul de Teologie, Pastorație și viață liturgică”, a explicat părintele decan.

Părintele Profesor Constantin Preda a mai menționat și Școala Doctorală „Dumitru Stăniloae” a Facultății de Teologie din București, unde s-au înscris 26 de tineri cercetători.

„Vă spun bun venit tuturor la Facultatea de Teologie «Justinian Patriarhul» a Universității din București. Este o facultate de prestigiu a universității, a învățământului românesc. Profesori de cea mai înaltă calitate sunt la dispoziția dumneavoastră pentru a aprofunda cunoștințele pe care doriți să le studiați. Dumnezeu să ne ajute pe toți”, a încheiat Părintele Decan.

Președintele Senatului Universității din București a participat luni, 2 octombrie 2023, la deschiderea anului la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Capitală. Foto: Basilica.ro / Mircea Florescu

Ceremonia a continuat cu slujba de Te Deum și cu o întâlnire în sediul facultății: În Amfiteatrul „I.G. Coman”, a avut loc întâlnirea studenților cu Părintele Decan Constantin Preda și Conf. Dr. Claudiu – Paul Buglea, Președintele Senatului Universității din București.

Întrunirea a fost urmată de cursul inaugural, susținut în același amfiteatru de Părintele Lector Cosmin Pricop, prodecanul facultății, și de întâlnirea profesorii cu studenții și masteranzii anului I.

Părintele Prodecan Cosmin Pricop a susținut cursul inaugural luni, 2 octombrie 2023, în deschiderea anului la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Capitală. Foto: Basilica.ro / Mircea Florescu

Facultatea de Teologie din București a început să funcționeze în data de 12 noiembrie 1881 și a fost recunoscută ca parte a Universității din București prin Legea Instrucțiunii Publice din 1890.

După instaurarea comunismului, a fost transformată în Institut Teologic de grad Universitar. În 1991, a redevenit facultate, iar în 2005 studiile au fost organizate, conform cerințelor UE, pe un singur domeniu, al teologiei ortodoxe, cu patru specializări: Teologie pastorală, Teologie didactică, Teologie socială, Artă sacră.

Vezi și:

Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente