Altarul singurului lăcaș de cult din Sibiu ocrotit de Sf. Antonie a fost sfințit

Mitropolitul Laurențiu al Ardealului a oficiat miercuri o slujbă de resfințire a altarului Bisericii „Sfântul Antonie cel Mare” din cartierul Hipodrom, județul Sibiu.

Lăcașul de cult a fost sfințit pentru prima dată în ziua de 7 mai 1989 de Mitropolitul Antonie Plămădeală. În anul 2023 s-a refăcut Sfânta Masă, care a fost placată cu marmură.

La eveniment au participat pr. Vasile Mihoc, vicar administrativ al Arhiepiscopiei Sibiului, pr. Ioan Ciprian Cândea, consilier administrativ bisericesc al Arhiepiscopiei Sibiului, pr. Ioan Coşa, protopopul de Sibiu, protos. Emilian Man, eclesiarhul Catedralei mitropolitane.

Ierarhul a explicat celor prezenți semnificația și atmosfera pascală a zilei, spunând că „am terminat în această atmosferă pascală, nu pentru că am fi foarte aproape, ne apropiem de Paștile curând, ci pentru că totdeauna sfințirea unei biserici reactivează sau reactualizează evenimentul acesta al bucuriei, când lumina lui Hristos luminează tuturor”.

„Lăcașul de închinare este un loc al unei prezențe reale a lui Hristos pe Sfânta Masă se află Trupul și Sângele Mântuitorului Iisus Hristos, păstrat pentru tot timpul anului, pentru împărtășirea grabnică. Pe Sfânta Masă se săvârșește jertfa cea fără de sânge a Sfintei Liturghii”.

„Biserica aceasta are o istorie a ei și ea se va definitiva și se va stabili pe parcursul timpului că așa a rânduit Dumnezeu. Biserica vie este comunitatea credincioșilor care se împărtășește din același potir pentru că atunci când s-a prelungit biserica Sfânta Masă Sfințită în capela care a existat deasupra, aici a fost luată și mutată acolo unde i-e locul acum, în altar. Ea a fost acum refăcută, rezidită și refacerea ei a cauzat retârnosirea sau resfințirea ei”, a subliniat IPS Laurențiu.

Pr. Vasile Mihoc a relatat în predică viața Sfântului Antonie cel Mare îndemnând la lecturarea scrierilor Sfântului Atanasie cel Mare despre ocrotitorul acestui lăcaș de cult.

„Știți că viața Sfântului Antonie cel Mare a fost scrisă de un om care l-a cunoscut pe Sfântul Antonie și care l-a cinstit l-a venerat foarte mult, acesta a fost Sfântul Atanasie cel Mare, marele teolog, marele luptător împotriva arianismului, cel care de la care ne-au rămas neîntrecute scrieri teologice”.

La final, a fost oficiată o slujbă de pomenire pentru Mitropolitul Antonie Plămădeală al Ardealului. Pr. Petru Coman, noul preot paroh din cartierul Hipodrom, a primit rangul de iconom stavrofor.

Foto credit: Mitropolia Ardealului

Comentarii Facebook


Știri recente