Agenția de pelerinaj BASILICA TRAVEL are scop misionar, nu comercial

Biroul de Presă al Patriarhiei Române ne informează:

În legătură cu opiniile exprimate public de către reprezentanți ai Asociației Naționale a Agențiilor de Turism (ANAT) despre pelerinajele în străinătate organizate de Biserică, Patriarhia Română precizează:

1. Prin hotărârea nr. 2080 din 3 martie 2010 a Permanenței Consiliului Eparhial a Arhiepiscopiei Bucureștilor, au fost interzise pelerinajele în străinătate, organizate în mod individual de către preoți și monahi. Pelerinajele sunt organizate numai prin agențiile de pelerinaj ale Patriarhiei Române și ale unor eparhii din țară. În situația în care ANAT are cunoștință de organizarea de pelerinaje de către persoane particulare, recomandăm asociației să se adreseze organismelor abilitate ale statului, iar dacă sunt clerici să aducă la cunoștința Patriarhiei Române.

2. Agenția de pelerinaj BASILICA TRAVEL a Patriarhiei Române, membră a Asociației Naționale a Agențiilor de Turism (ANAT), este organizată ca societate comercială potrivit legislației române și europene în vigoare, cu autorizare de funcționare și brevet din partea Ministerului Turismului, fiind plătitoare de taxe și impozite, inclusiv de TVA, asemenea celorlalte agenții de turism din România. Diferența constă în faptul că, spre deosebire de agențiile de turism, veniturile realizate de BASILICA TRAVEL sunt folosite pentru opera socială și educațională a Bisericii și pentru susținerea radioului și televiziunii TRINITAS, care sunt instituții media misionare, iar nu comerciale și nu difuzează publicitate plătită pentru autofinanțare.

3. În ceea ce privește comentariile răuvoitoare la adresa prețurilor ofertelor pentru pelerinajele externe organizate de BASILICA TRAVEL, spre deosebire de multe agenții turistice care la prețul afișat practică o evaziune fiscală camuflată prin perceperea în timpul excursiei a unor taxe suplimentare pentru obiective turistice opționale, BASILICA TRAVEL include transparent, în prețul afișat al pelerinajelor toate costurile suplimentare (taxele de aeroport, prețurile biletelor de intrare la diferite obiective turistice, alte cheltuieli legate de transportul pelerinilor cu autoturisme de teren la obiective religioase greu accesibile). De exemplu, în luna iunie 2012, unul dintre preoții de la Biroul de Presă al Patriarhiei Române a participat cu un grup de credincioși din parohie la un pelerinaj în Israel organizat de BASILICA TRAVEL. În aceeași perioadă s-a aflat în excursie în Israel un alt grup de turiști al unei agenții importante de turism din România. Deși ambele grupuri au călătorit cu aceeași companie aviatică și au fost cazați de multe ori în aceleași hoteluri, prețul plătit de pelerinii care au apelat la BASILICA TRAVEL a fost cu aproximativ 25 % mai mic decât cel practicat de agenția de turism. Această situație a creat nedumerire în rândul celor care au apelat la serviciile agenției de turism.

4. Informăm reprezentanții ANAT că la Așezământul românesc de la Ierihon condițiile de cazare sunt comparabile celor din hotelurile de trei stele. Pelerinii români au început să prefere tot mai mult cazarea la Așezământul românesc de la Ierihon pentru că au posibilitatea să participe la Sfânta Liturghie, să se spovedească și să se împărtășească, precum și pentru condițiile oferite și ospitalitatea personalului monahal.

Patriarhia Română a înființat Birouri de pelerinaje cu respectarea legislației în vigoare pentru a veni în întâmpinarea dorinței unui număr tot mai mare de credincioși de a merge în pelerinaj la locurile sfinte creștine. Spre deosebire de excursiile organizate de agențiile de turism din România, pelerinajele organizate de Patriarhia Română au o importantă dimensiune religios-duhovnicească. De aceea, fiecare grup de pelerini este însoțit de un preot care acordă permanent asistență religioasă și răspunde la întrebările adresate de pelerini. În fiecare dimineață și seară de pelerinaj se face rugăciune, iar pelerinii au posibilitatea să participe la Sfânta Liturghie. Fiecare pelerin primește Biblia, un ghid al pelerinului cu informații și explicații la fiecare obiectiv religios vizitat și un dvd cu traseul pelerinajului. De aceea, un număr tot mai mare de români din țară și din diaspora română preferă agențiile de pelerinaj ale Patriarhiei Române.

În concluzie, BASILICA TRAVEL nu este în competiție cu agențiile de turism din România, deoarece are un scop pastoral misionar, iar nu comercial.

Comentarii Facebook


Știri recente