Academia de Îngrijiri Paliative: Bilanț de etapă după a șaptea sesiune științifică

Cea de a șaptea sesiune științifică a Academiei de Îngrijiri Paliative, cu tema „Tendințe și perspective în îngrijirea paliativă”, s-a desfășurat miercuri la Centrul de Formare Continuă „Dumitru Stăniloae” al Arhiepiscopiei Bucureștilor, cu participarea Excelenței Sale, Arthur Mattli, Ambasadorul Elveției. 

„Cred că am văzut, în cadrul diferitelor evenimente care au avut loc, efortul colectiv extraordinar făcut pentru a susține acest proiect pilot. Cred că nimeni nu se va îndoi în România că avem nevoie de îngrijiri paliative. Așa cum am spus, persoanele în vârstă sunt persoane vulnerabile”, a spus ambasadorul, care se află la finalul mandatului în țara noastră.

„Bineînțeles că sunt și tineri care se află într-o situație similară, sunt și ei vulnerabili”, a continuat Excelența Sa.

„Este dificil nu numai pentru ei, ci și foarte, foarte dificil pentru familii. Și aici vine această îngrijire paliativă, care oferă consolare tuturor. Cineva care are o boală foarte gravă, care poate să moară, nu trebuie să sufere și nu trebuie să se lupte cu teama de suferință.”

Cea de a șaptea sesiune științifică a Academiei de Îngrijiri Paliative, cu tema „Tendințe și perspective în îngrijirea paliativă”, s-a desfășurat miercuri, 24 mai 2023, la Centrul de Formare Continuă „Dumitru Stăniloae” al Arhiepiscopiei Bucureștilor

„Această teamă îi face pe mulți oameni să se comporte nepotrivit și destramă familii, pentru că toată lumea vrea să ajute, dar nimeni nu știe cum. În prezent, îngrijirile paliative reprezintă un răspuns, o modalitate foarte demnă de a ajuta oamenii aflați în această situație. Cred toată lumea are astăzi dreptul de a muri într-un mod demn, în pace și fără durere pe cât posibil”, a mai spus Ambasadorul Elveției.

„Sunt extrem de recunoscător că această inițiativă a avut loc. Nu am nicio îndoială că milioane de români din viitor vor beneficia de această inițiativă. Așa că mulțumirile mele se îndreaptă către cei care au inițiat, către cei care au preluat conducerea, care au făcut efortul de a structura aceste conferințe, pentru că vor avea un impact extraordinar în România, în sistemul de sănătate.”

Bilanț de etapă

Proiectul prin care Fundația Bucuria Ajutorului și-a propus să contribuie la profesionalizarea serviciilor de îngrijiri paliative a implicat până în prezent 100 de lectori și 500 de participanți, din care 70 de asistenți medicali care au primit credite profesionale, prin cooperarea fundației cu Ordinul Asistenților Medicali.

„Este un ajutor fundamental, fiindcă acesta a fost scopul nostru: să venim în ajutorul comunității specialiștilor care au nevoie de formare în îngrijiri paliative”, a explicat prof. Adriana Căruntu, inspector eparhial și director la Centrul de îngrijiri paliative „Sf. Nectarie” al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

Prof. Adriana Căruntu la cea de a șaptea sesiune științifică a Academiei de Îngrijiri Paliative, care s-a desfășurat miercuri, 24 mai 2023, la Centrul de Formare Continuă „Dumitru Stăniloae” al Arhiepiscopiei Bucureștilor

„Lucrurile nu se vor opri aici. Proiectul nostru va continua și sperăm ca, până la finalul anului, să avem peste 1000 de participanți la evenimente și câteva sute de asistenți instruiți. Ne dorim ca în inima specialiștilor să se simtă acest ajutor oferit de Fundația Bucuria Ajutorului, care își dorește să fie alături de oamenii cu probleme de sănătate și de profesioniști.”

Una dintre prezentări a fost susținută de un specialist francez și a avut ca temă relația dintre geriatrie și îngrijirile paliative. Sesiunea științifică a beneficiat și de două momente artistice: corul Seminarului Teologic din București și membri au Grupului Psaltic Tronos au cântat muzică psaltică.

Prof. univ. dr. Manole Cojocaru la cea de a șaptea sesiune științifică a Academiei de Îngrijiri Paliative, care s-a desfășurat miercuri, 24 mai 2023, la Centrul de Formare Continuă „Dumitru Stăniloae” al Arhiepiscopiei Bucureștilor

„De Ziua Internațională a Asistentului Medical (10 mai), am organizat o conferință la Seminarul Teologic Ortodox din București, la care au susținut prezentări și specialiști din afara țării. Oaspeții au declarat că ar reveni oricând, deoarece au simțit duhul de rugăciune al locului, care le-a încântat inima și sufletul”, a precizat Adriana Căruntu pentru Basilica.ro.

Fundația Bucuria Ajutorului a Arhiepiscopiei Bucureștilor, prin Centrul de îngrijiri paliative „Sf. Nectarie”, va organiza luna viitoare și o nouă ediție a Școlii Medicale de Vară, la care își vor împărtăși experiența medici din cele mai importante centre universitare ale țării.

Cea de a șaptea sesiune științifică a Academiei de Îngrijiri Paliative, cu tema „Tendințe și perspective în îngrijirea paliativă”, s-a desfășurat miercuri, 24 mai 2023, la Centrul de Formare Continuă „Dumitru Stăniloae” al Arhiepiscopiei Bucureștilor

„Specialiștii au început să rezoneze cu forma aceasta de ajutor pe care o oferim noi ca instituție și ne spun că sunt onorați să vină, făcând-o sub formă de voluntariat”, a mai spus Adriana Căruntu.

În Anul omagial al pastorației persoanelor vârstnice, Centrul de îngrijiri paliative „Sf. Nectarie” al Arhiepiscopiei Bucureștilor a lansat și un număr de telefon la care doritorii se pot înscrie pentru o donație lunară recurentă în valoare de 4 euro pe lună.

Cea de a șaptea sesiune științifică a Academiei de Îngrijiri Paliative, cu tema „Tendințe și perspective în îngrijirea paliativă”, s-a desfășurat miercuri, 24 mai 2023, la Centrul de Formare Continuă „Dumitru Stăniloae” al Arhiepiscopiei Bucureștilor

„Cred că oamenii din Biserică se implică în mod firesc în ajutorarea vârstnicilor. Cel puțin colaboratorii Fundației Bucuria Ajutorului și ai Centrului nostru o fac cu multă bucurie”, a mai declarat Adriana Căruntu.

Donează prin SMS

Trimite la numărul 8864 un SMS cu textul, scris cu majuscule: NECTARIE


Centrul de îngrijiri paliative „Sfântul Nectarie” al Arhiepiscopiei Bucureștilor este singurul spital privat din Capitală care aparține Bisericii. În ultimii 10 ani, a oferit îngrijiri pentru aproximativ 4000 de pacienți, majoritatea oncologici.

Activitatea filantropică în domeniul paliației se desfășoară în Arhiepiscopia Bucureștilor încă din 2006. Anul 2012 a fost momentul profesionalizării acestei activități, cu sprijinul Ambasadei Elveției, care a finanțat, printr-un proiect din 2008, construirea unui nou sediu.

Academia de Îngrijiri Paliative a Fundației Bucuria Ajutorului reprezintă o inițiativă a Centrului de îngrijiri palitative „Sf. Nectarie” al Arhiepiscopiei Bucureștilor.


ACTUALIZARE: Prima parte a articolului a fost actualizată cu declarații suplimentare acordate de Ambasadorul Arthur Mattli pentru Basilica.ro și Radio Trinitas.

Vezi și:

Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente