Ambasadorul Elveției a participat la a patra sesiune științifică din cadrul Academiei de Îngrijiri Paliative

Excelența Sa, Arthur Mattli, Ambasadorul Confederației Elvețiene în România, a participat vineri la cea de a patra sesiune științifică din cadrul proiectului Academia de Îngrijiri Paliative, unde a susținut discursul de deschidere.

„Îngrijirea paliativă devine o parte din ce în ce mai importantă a asistenței medicale. Cu mai multă conștientizare, sprijin guvernamental și tehnologizare, îngrijirea paliativă este pregătită pentru o creștere și o dezvoltare continuă”, a spus Ambasadorul Elveției.

„Accentul pus pe calitatea vieții persoanelor cu boli grave și a familiilor acestora este o un aspect critic al acestei tendințe și va continua să fie un motor cheie al creșterii și inovării în domeniul îngrijirilor paliative. Conferințele ca cea de astăzi contribuie la această creștere și inovare.”

Arthur Mattli, Ambasadorul Elveției, a participat vineri, 10 februarie 2023, la a patra sesiune științifică a proiectului Academia de Îngrijiri Paliative, derulat de Fundația Bucuria Ajutorului a Arhiepiscopiei Bucureștilor. Foto: Ziarul Lumina / Robert Nechifor

„Sunt mândru că ambasada mea a jucat un rol de sprijin în dezvoltarea timpurie a acestui centru. Și mă bucur foarte mult că am întâlnit-o în viața mea pe directoarea Centrului de îngrijiri paliative «Sf. Nectarie»”, a mai spus Excelența Sa.

Ambasada Elveției oferă sprijin în sectorul de sănătate de 25 de ani în diferite domenii de servicii sociale și asistență medicală de urgență. Iar Centrul de îngrijiri paliative «Sf. Nectarie» este un proiect mai vechi, din 2003”, a mai menționat ES Arthur Matttli într-o declarație oferită jurnaliștilor de la Centrul de presă Basilica al Patriarhiei Române.

„La momentul la care am aprobat proiectul de amenajare a centrului, acesta a fost un proiect pilot pentru dezvoltarea îngrijirilor paliative.”

Paliația ar trebui inclusă în politicile de sănătate

La eveniment a participat și dr. Emilian Imbri, consilier în Ministerul Educației.

Dr. Emilian Imbri a participat vineri, 10 februarie 2023, la a patra sesiune științifică a proiectului Academia de Îngrijiri Paliative, derulat de Fundația Bucuria Ajutorului a Arhiepiscopiei Bucureștilor. Foto: Ziarul Lumina / Robert Nechifor

Dacă s-ar produce o politică de sănătate la nivel național, atunci s-ar constata că populația României este o populație îmbătrânită”, a declarat dr. Emilian Imbri pentru Trinitas TV. „Pentru astfel de oameni ar trebui să existe servicii care să îi ajute să rămână demni și să sufere cât mai puțin.”

„Tocmai în această zonă există niște sufletiști, la care se adaugă Biserica, care vine alături de suferința acestor oameni și îi ajută nu doar să creadă, ci să și spere. Astfel de oameni ar trebui ajutați să facă mai mult.”

„Ar trebui unități speciale finanțate de stat, care să poată să asigure astfel de servicii celor în suferință”, a mai spus dr. Emilian Imbri.

Contribuție la profesionalizarea domeniului medical

Prof. Adriana Căruntu a anunțat vineri, 10 februarie 2023, că, începând de la viitoarele sesiuni științifice ale proiectului Academia de Îngrijiri Paliative, asistenții medicali care participă vor obține credite profesionale gratuite. Foto: Basilica.ro

Cea de a patra sesiune din cadrul proiectului Academia de Îngrijiri Paliative, desfășurată la Centrul de Formare Continuă „Dumitru Stăniloae” din București, s-a intitulat „Noi abordări ale managementului pacientului cu îngrijiri paliative”.

„Este o sesiune dedicată Sfântului Haralambie. Noi ne-am gândit că ar fi bine să împletim întotdeauna partea medicală cu cea spirituală și toate sesiunile noastre vor fi organizate lunar, cu ocazia unei sărbători dedicate unui sfânt”, a explicat inițiatoarea proiectului, prof. Adriana Căruntu, inspector eparhial și directoarea Centrului de îngrijiri paliative „Sf. Nectarie Taumaturgul” al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

La sesiune au participat 20 de experți din lumea academică și medicală națională și internațională, care au prezentat lucrări științifice.

Ca element de noutate, începând de la următoarele sesiuni participarea asistenților medicali la aceste sesiuni le va asigura acestora credite gratuite în procesul de formare profesională continuă.

Vineri, 10 februarie 2023, a avut loc a patra sesiune științifică a proiectului Academia de Îngrijiri Paliative, derulat de Fundația Bucuria Ajutorului a Arhiepiscopiei Bucureștilor. Foto: Ziarul Lumina / Robert Nechifor

„Este o bucurie si o onoare să putem să colaborăm pe viitor cu Ordinul Asistenților Medicali, reprezentat de doamna președinte Carmen Mazilu. Considerăm că, în modul acesta, Fundația Bucuria Ajutorului, aparținând Arhiepiscopiei Bucureștilor, se poate implica mai mult pentru specialiștii din comunitate”, a spus prof. Adriana Căruntu.

Iubirea de aproape: Să nu stingem flacăra vieții

Proiectul Academia de Îngrijiri Paliative se desfășoară în cadrul Fundației Bucuria Ajutorului și este coordonat de dr. Manole Cojocaru, profesor de Îngrijiri la domiciliu și nursing comunitar la Universitatea „Titu Maiorescu” din București.

Dr. Manole Cojocaru a participat vineri, 10 februarie 2023, la a patra sesiune științifică a proiectului Academia de Îngrijiri Paliative, pe care îl coordonează în colaborare cu Fundația Bucuria Ajutorului a Arhiepiscopiei Bucureștilor. Foto: Basilica.ro

El a explicat motivația din spatele acestei lucrări: „Iubirea de aproape. Aceasta este motivația mobilizatoare. Atâta timp cât noi ne gândim la semenii noștri, medicina înseamnă poate cel mai mut iubirea de aproape”.

„Suntem alături cu inima, cu sufletul, cu toate specialitățile medicale, pentru că îngrijirile paliative reprezintă un domeniu la intersecția tuturor specialităților medicale.”

„Departament de îngrijiri paliative trebuie să existe în fiecare unitate sanitară, că este de stat, este privată, peste tot trebuie să existe paturi de îngrijire paliativă. Pacientul, când se externează, pacientul grav, când pleacă de la spital, el unde ajunge? El nu poate să ajungă acasă. El trebuie să fie în continuare monitorizat”, a continuat dr. Manole Cojocaru.

„Noi vrem să creăm specialiști în îngrijiri paliative”, a explicat expertul.

„În România, domeniul îngrijirilor paliative încă este deficitar. Dorim, în continuare, să ne desfășurăm aceste manifestări și să fim de utilitate asistenților, medicilor, psihologilor, tuturor celor care doresc să activeze în acest domeniu foarte important.”

„Manifestarea este organizată online, cu participare internațională. Oricine de peste ocean poate să ne urmărească. Cei cinci milioane de românii care sunt în afară pot să fie și ei prezenți online”, a mai explciat profesorul.

„Viața trebuie și păstrată până la ultima flacără. Să nu întrerupem această flacără. Viața este Sfântă”, a încheiat dr. Manole Cojocaru.

Arthur Mattli, Ambasadorul Elveției, a participat vineri, 10 februarie 2023, la a patra sesiune științifică a proiectului Academia de Îngrijiri Paliative, derulat de Fundația Bucuria Ajutorului a Arhiepiscopiei Bucureștilor. Foto: Ziarul Lumina / Robert Nechifor

Centrul de îngrijiri paliative „Sfântul Nectarie” al Arhiepiscopiei Bucureștilor este singurul spital privat din Capitală care aparține Bisericii. A fost înființat în 2012 și a oferit îngrijiri până în prezent pentru aproximativ 4000 de pacienți, majoritatea oncologici.

Proiectul Academia de Îngrijiri Paliative, inițiat de centru, se desfășoară în cadrul Fundației Bucuria Ajutorului a Arhiepiscopiei Bucureștilor. Își propune să profesionalizeze domeniul și să determine includerea lui în politicile publice.

Foto credit: Ziarul Lumina / Robert Nechifor

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente