A fost aprobat Planul Urbanistic Zonal pentru Muzeul Revoluției din Timișoara

Ministerul Culturii a anunțat marți că Planul Urbanistic Zonal pentru Muzeul Revoluției din Timișoara a fost aprobat de administrația locală.

Muzeul va fi amenajat în curtea fostei Comenduiri a Garnizoanei Militare din Piața Libertății, locul în care au fost trase primele focuri de armă în timpul reprimării violente a manifestației anticomuniste din 17 decembrie 1989.

Sediul viitorului muzeu a fost vizitat recent de Ministrul Culturii Natalia Intotero, care a fost însoțită pe teren de Mitropolitul Ioan al Banatului și Alfred Simonis, președintele Consiliului Județean Timiș.

Următoarele etape 

Valoarea totală a proiectului, finanțat de Banca de Dezvoltare (BERD) a Consiliului Europei, este de aproximativ 17 milioane de euro.

Urmează elaborarea studiului de fezabilitate și a documentației de avizare a lucrărilor de intervenții.

În continuare, va fi întocmită Documentația Tehnică pentru obținerea Autorizației de Construire (DTAC), obligatorie pentru avizarea proiectului.

Ultima etapă va fi elaborarea Proiectului Tehnic (PT), care detaliază soluțiile constructive. După finalizarea acestor etape, va fi lansată licitația publică pentru atribuirea contractului de execuție a lucrărilor, anunță ministerul.

Înființat în 2022

Muzeul Național al Revoluției Anticomuniste din Decembrie 1989, înființat prin lege în iunie 2022, va funcționa sub autoritatea Ministerului Culturii, în administrarea căruia a trecut de la Ministerul Apărării Naționale.

Clădirea, situată într-o zonă centrală recent modernizată, beneficiază de acces facil și de vizibilitate sporită.

Contractul de proiectare a fost semnat în noiembrie 2021, însă prima etapă a fost întârziată aproape doi ani din cauza cercetărilor arheologice și a dificultăților în obținerea avizelor.

Astfel, în perioada 2022-2023, specialiști de la Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei au efectuat săpături la Timișoara, descoperind rămășițe ale unor structuri din secolul al XVIII-lea. În ianuarie 2024, Comisia Națională de Arheologie a aprobat integrarea parțială a acestora în conceptul muzeului.

Foto credit: Facebook / Ministerul Culturii


Știri recente