A doua casă construită de ASCOR Iași: „Un împrumut dat lui Dumnezeu”

Înaltpreasfințitul Părinte Teofan a sfințit duminică a doua casă construită de voluntarii Asociației Studenților Creștini Ortodocși Români (ASCOR) – Iași pentru o familie numeroasă. Evenimentul a avut loc la Pleșani, în comuna Călărași, județul Botoșani.

„Sfințirea acestei case, precum și cele care au mai fost săvârșite, arată că se trece de la o etapă de ajutoare alimentare sau medicale la lucruri mai consistente, care ajută familia pe termen lung cu ceea ce este cel mai necesar pentru un om: un acoperiș deasupra capului pentru el, pentru prunci, pentru familia sa”, a declarat părintele mitropolit la finalul slujbei de sfințire.

„Un gest precum acesta este un împrumut dat lui Dumnezeu iar El, pe căi nebănuite de mintea noastră, ajută cu dobândă mare pe cel care îl împrumută pe Dumnezeu”, a adăugat Înaltpreasfinția Sa.

Pentru a strânge fonduri, ASCOR Iași a organizat concerte caritabile și a creat o platformă pe care se poate dona online.

După sfințire, Părintele Mitropolit Teofan a oferit distincția „Crucea Sfântul Ierarh Dosoftei” domnului Vlad Plăcintă, președintele Asociației „Salvează o inimă”, și diplome de vrednicie tuturor celor implicați în proiect, inclusiv artiștilor care au cântat la spectacolele caritabile.

Au primit diplome Maestrul Nicolae Botgros, Mioara Velicu, Steliana Sima, Elisabeta Turcu Juverdeanu, Ion Paladi, Constantin Bahrin, Florentina Vezatiu, Pr. Petrică Lehaci, parohul Bisericii Sf. Nectarie din Iași, Pr. Andrei Toplicean, Parohul din Pleșani, Elena Vrajotis, primarul comunei Călărași, familia Roxana și Lucian Stejar și Andrei Mocanu, coordonatorul departamentului de Asistență Socială al ASCOR Iași.

Cheile casei au fost înmânate în mod oficial beneficiarilor, familia Tipișca, urmând ca în perioada următoare voluntarii ASCOR Iași să fie alături de copii pentru a-și continua parcursul școlar.

Casă de piatră, și casă duhovnicească

Mihai și Elena Tipișca, din Pleșani, județul Botoșani, au patru copii și au în grijă încă doi minori, frații Elenei Tipișca.

În iulie, Părintele Arhimandrit Nicodim Petre, Starețul Mănăstirii Bucium, a oficiat, la inițiativa ASCOR Iași, cununia religioasă a soților Tipișca și botezul celui de al patrulea copil al lor, micuța Andreea. Nașii de cununie au fost Corneliu Vrajotis și soția sa, Elena, care este primarul comunei Călărași, unde locuiesc cei doi soți.

Andrei Mocanu, coordonatorul campaniei „Împreună ridicăm o casă”, a declarat atunci:

„Scopul campaniei «Împreună ridicăm o casă» este acela de ajuta familiile să se integreze în societate și de a le oferi șansa la o viață normală. Dincolo de zidurile fizice ale caselor pe care le ridicăm, scopul nostru este acela de a contribui la ridicarea duhovnicească a acestor familii, de a pune temelia unei vieți duhovnicești”.

Casa sfințită duminică la Pleșani este a doua construită de ASCOR Iași pentru o familie vulnerabilă social. Prima a fost construită pentru doi copii fără mamă și cu tatăl bolnav, la Glodenii Gândului, în județul Iași, și a fost sfințită de Preasfințitul Ignatie în vara aceasta.


ASCOR este o organizație de tineret nonguvernamentală (ONG), cu caracter creștin, apolitică și non-profit, cu filiale în toate centrele universitare din țară.

ASCOR – Iași s-a înființat la 14 octombrie 1990, la inițiativa unui grup de studenți, cu sprijinul și binecuvântarea Părintelui Patriarh Daniel, la acea vreme mitropolit al Moldovei și Bucovinei. Ocrotitorii spirituali ai ASCOR Iași sunt Sfântul Calinic de la Cernica și Sfânta Cuvioasă Parascheva.

Foto credit: Doxologia.ro / Flavius Popa

Comentarii Facebook


Știri recente