Retragere cu torțe: Militarii și structurile Ministerului de Interne l-au omagiat pe Sf. Ștefan cel Mare la Putna

Peste 300 de participanți – militari ai Forțelor Terestre, polițiști și jandarmi – au desfășurat marți seară, la Mănăstirea Putna, o retragere cu torțe prin care au marcat încheierea manifestărilor comemorative dedicate Sfântului Ștefan cel Mare la 520 de ani de la mutarea sa la Domnul.

Participanții au format pe Dealul Crucii, din torțe aprinse, numărul 520, apoi au coborât în formație până în incinta mănăstirii. În sunetul clopotelor, ei au înconjurat Biserica Voievodală și au participat la un moment de rugăciune.

„Mulțumire deosebită aducem dumneavoastră, tuturor militarilor care v-ați ostenit și ați urcat pe Dealul Crucii cu aceste torțe, le-ați aprins la vremea potrivită și acum sunteți prezenți aici, în incinta Mănăstirii Putna”, le-a spus Arhim. Melchisedec Velnic, starețul mănăstirii.

„Vă felicităm, vă îmbrățișăm, vă binecuvântăm și rugăm pe Atotmilostivul Dumnezeu să vă însoțească cu multă sănătate, cu pace, cu bucurie și să nu uitați niciodată acest moment deosebit de la (evenimentul comemorativ) 520.”

„Suntem aici câțiva părinți din cei care au participat la (evenimentul comemorativ) Ștefan 500 și care ne aducem acum aminte cu multă dragoste de ceea ce a fost atunci”, a mai spus părintele stareț.

„Vă dorim sănătate multă, pace, bucurie și fie ca duhul Măriei Sale să aducă în sufletele dumneavoastră dragostea de neam, dragostea de patrie, dragostea de valorile noastre sfinte strămoșești. Să ne iubim istoria, să ne iubim patria, să ne iubim limba, să iubim cultura, să iubim ceea ce este al nostru”, a îndemnat Arhim. Melchisedec Velnic.

„Dragi camarazi, ce vreau să vă spun este simplu: Mulțumesc”, a subliniat General-locotenent Ciprian Marin, Șeful Statului Major al Forțelor Terestre.

Arhim. Melchisedec Velnic, starețul Mănăstirii Putna, i-a întâmpinat pe militarii Forțelor Terestre, polițiștii și jandarmii participanți la retragerea cu torțe din seara de marți, 2 iulie 2024, când s-au împlinit 520 de ani de la mutarea la Domnul a Sf. Ștefan cel Mare. Foto: Mănăstirea Putna

„Mulțumesc militarilor de la Brigada 15, mulțumesc militarilor din detașamentul Ministerului Afacerilor Interne și vreau să vă asigur că acest moment simbolic la care ați participat vă va aduce cu siguranță multă recunoștință. Retragerea cu torțe are o semnificație aparte și evocă momente istorice de excepție, ca cel de astăzi”, a subliniat General-locotenent Ciprian Marin.

Activitatea a fost organizată de Statul Major al Forțelor Terestre în colaborare cu structurile Ministerului de Interne din județul Suceava și cu Mănăstirea Putna.

Au participat: Brigada 15 Mecanizată „Podu Înalt” Iași, Batalionul 335 Artilerie „Alexandru cel Bun” Botoșani, Batalionul 151 Infanterie Războieni, Muzica Militară a Brigăzii 15 Mecanizată, Colegiul Național Militar „Ștefan cel Mare” din Câmpulung Moldovenesc, Inspectoratul de Jandarmi Județean „Bogdan Vodă” Suceava, Școala Militară de Subofițeri Jandarmi „Petru Rareș” Fălticeni, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Bucovina” al județului Suceava, Inspectoratul de Poliție Județean Suceava și Structura Teritorială a Poliției de Frontieră Suceava.

În cursul zilei de marți, când s-au împlinit 520 de ani de la mutarea la cele veșnice a Sf. Ștefan cel Mare, Mănăstirea Putna și Statul Major al Forțelor Terestre au semnat un protocol de colaborare care vizează organizarea de activități culturale și educative comune.

Pe Dealul Crucii a stat Sf. Ștefan cel Mare când a tras cu arcul, cu gândul să construiască Mănăstirea Putna acolo unde va cădea săgeata.

Foto credit: Facebook / Mănăstirea Putna


Știri recente