Maica Gavrilia Papaianni a fost canonizată de Patriarhia Ecumenică

Mitropolia de Leros, Kalymnos și Astypalaia a anunțat marți canonizarea Maicii Gavrilia Papaianni, o monahie de origine greacă, care a desfășurat o bogată activitate misionară și filantropică, informează Orthodoxia News Agency.

Sfântul Sinod al Patriarhiei Ecumenice a luat această decizie în cadrul ședinței de lucru din 3 octombrie, prezidată de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu, la o zi după ce s-au împlinit 126 de ani de la nașterea Maicii Gavrilia.

Mitropolia de Leros, Kalymnos și Astypalaia i-a încredințat Mitropolitului Chiril de Rodos alcătuirea slujbei noii sfinte a Bisericii Ortodoxe. Mitropolia are în jurisdicție mănăstirea închinată Sfinților Arhangheli din Insula Leros, unde maica a trecut la Domnul și unde a fost înmormântată.

Icoana Sfintei Gavrilia. Sursa: fosfanariou.gr

Monahia Gavrilia s-a remarcat prin nemărginita dragoste față de aproapele care determinat-o să meargă în India și în Africa pentru a-i îngriji pe cei bolnavi. Cunoscută sub numele de „Asceta iubirii” sau „Maica bucuriei”, aceasta vedea în fiecare om, indiferent de rasă sau credință, chipul lui Hristos.

Monahia Gavrilia Papaianni

S-a născut în anul 1897 într-o familie înstărită din Constantinopol, care a fost nevoită să se mute la Tesalonic, în urma schimbului de populație din 1923.

După studii în Anglia, și-a deschis un cabinet unde îi trata gratuit pe cei săraci şi le dăruia o bună parte din banii câștigați. Împletind munca cu rugăciunea lui Iisus, îi vindeca pe cei care veneau la ea.

După moartea mamei sale, a decis să rupă orice legătură cu viața obișnuită și a plecat cu o haină pe ea și cu Sfânta Scriptura, în India, unde s-a dedicat deplin slujirii celor bolnavi și săraci.

La 62 de ani a intrat în monahism într-o mănăstire din Palestina. După tunderea în monahism a continuat călătoriile misionare în Africa și India, dar periodic se retrăgea în mănăstire.

Monahia Gavrilia Papaiannis. Sursa foto: pemptousia.gr

Ultimii 13 ani din viață i-a petrecut în Grecia natală mai întâi într-un mic apartament din Atena, apoi într-o sihăstrie pe care a întemeiat-o în insula Leros. Acolo a primit în 1991 schima mare din mâinile Părintelui Dionisie de la Schitul athonit „Sfânta Ana”- Mică şi a trecut la Domnul în anul următor, la data de 28 martie.

Sursa foto: orthodoxianewsagency.gr

Comentarii Facebook


Știri recente