Monahul Gherasim Cosma, luptător în războiul din 1877, comemorat la 120 de ani de la moarte

Asociația Cadrelor Militare Femei în Rezervă și Retragere „Ecaterina Teodoroiu” a organizat în 11 mai la cimitirul Mănăstirii Cernica o ceremonie de comemorare a 120 de ani de la trecerea la cele veşnice a sergentului monah Gherasim Iorgu Cosma.

În deschiderea evenimentului comemorativ, a fost intonat imnul de stat a României, interpretat de Muzica Militară a Brigăzii 1 Mecanizata „Argedava”.

Slujba de pomenire a fost oficiată de Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor.

În cuvântul său, ierarhul a vorbit despre viaţa jertfelnică a monahului Gherasim.

„Ne aducem aminte de acest monah care a fost deodată luptător și rugător care a întruchipat înaltele virtuți pe care le-au avut fiii acestui pământ românesc. Plecat să apere ţara în Războiul pentru independenţă de la 1877, şi-a lăsat ca mulţi dintre camarazii săi familia, rudeniile, prietenii. Revenit din război ca un luptător care s-a bucurat să primească recunoștința contemporanilor săi cu cele mai importante distincții ale vremii sale, mărturisea că doar el și patru camarazi au scăpat de pe frontul de luptă”.

„De aceea, s-a gândit să-și închine viața Domnului din acel moment, mai ales după ce i-a pierdut pe cei dragi, inclusiv soția. Aici începe un altfel de curaj, un curaj filocalic, pe care l-a arătat în vremea cât a viețuit la Mănăstirea Ciolanu, aflată nu prea departe de locul său de baștină”.

„Când s-au împlinit 25 de ani de la Războiul de Indepen­dență, a fost și el poftit alături de alți veterani de război să participe la comemorarea din București. Mergând greoi, a făcut parte dintre cei care mărturiseau bucureștenilor de atunci despre jertfa la care a luat parte”, a subliniat Preasfinţia Sa.

La final, primarul comunei buzoiene Vi­pe­rești, Romi Dedu, a oferit spre păstrare în muzeul celor două mănăstiri de care se leagă viaţa şi moartea monahului erou Gherasim titlul oferit post-mortem de cetăţean de onoare al comunei Vipereşti.

Foto credit: Ziarul Lumina

Urmăriți-ne pe Twitter: @AgentiaBasilica

Comentarii Facebook


Știri recente