Garda Prezidențială din Grecia şi-a sărbătorit ocrotitorul: Sf. Gheorghe de Ioannina

Garda Prezidențială din Grecia şi-a sărbătorit ocrotitorul, pe Sfântul Gheorghe de Ioannina, informează Orthodoxia News Agency.

În 13 martie 2018, Sfântul Sinod Permanent al Bisericii Greciei l-a declarat ocrotitor al Gărzii Prezidențiale elene.

Sfântul Mucenic Gheorghe al Fustanelei a primit martiriul în orașul grecesc Ioannina în 17 ianuarie 1838, la vârsta de 30 ani. În reprezentările iconografice, sfântul poartă fustanela, o fustă albă scurtă, largă și plisată sau creață, care face parte din costumul național al grecilor și al albanezilor.

Fustanela este purtată și de membrii gărzii prezidențiale din Atena, cunoscuţi şi sub numele de Evzoni, și este un simbol al luptelor purtate de greci pentru dobândirea independenței.

La sărbătoarea din 17 ianuarie 2021 a participat președintele Republicii Elene, Ekaterini Sakellaropoulou, care a declarat: „Evzonii din Garda prezidențială sunt păstrătorii memoriei noastre istorice. Ei conectează trecutul cu prezentul și viitorul nostru”.

„Anul acesta, la două sute de ani de la Revoluția din 1821, prezența lor cântărește de două ori”. Făcând referire la luptătorii Revoluției, demnitarul a afirmat că membrii Gărzii Prezidenţiale simbolizează „continuitatea națiunii și a istoriei noastre”.

„Reprezintă o amintire vie a valorilor pentru care am luptat și le-am apărat în fiecare fază a drumului nostru național: valorile libertății, democrației, suveranității noastre naționale”, a mai spus preşedintele statului grec.

Sfântul Gheorghe de Ioannina este sărbătorit în Grecia în data de 17 ianuarie.

Foto credit: newsit.gr


Abonează-te la newsletter şi fii la curent cu noutăţile!

Vă mulțumim că citiți Basilica.ro.

Comentarii Facebook


Știri recente