71 de ani în monahism: 5 aspecte din viața Părintelui Efrem Filotheitul

Părintele Efrem Filotheitul (Ioannis Moraitis pe numele de mirean) a fost unul dintre cei mai cunoscuţi duhovnici contemporani și ultimul ucenic al Cuviosului Iosif Isihastul.

Ca un omagiu adus Părintelui Efrem Filotheitul vă prezentăm pe scurt viața sa în 5 aspecte definitorii.

Ieromonah timp de 71 de ani

Deși dorea să intre în viața monahală încă de la 14 ani a primit binecuvântare de la părintele lui duhovnic cinci ani mai târziu.

Ajuns la Muntele Athos, a devenit ucenic al cuviosului Iosif Isihastul care l-a tuns în monahism în 1948, dându-i numele de Efrem. Astfel a petrecut 71 de ani în viața monahală.

Ucenic al Cuviosului Iosif Isihastul

Cu o lună înainte de intrarea în monahism, Cuviosul Iosif a prezis prietenilor tânărului Ioannis, aflați în pelerinaj în Sfântul Munte, că el va urma viața monahală.

Fără să-l cunoască, cuviosul l-a întâmpinat pe Ioannis când a venit în mănăstire și i-a spus: „Ești Iannakis din Volos?”  Atunci părintele Efrem l-a întrebat mirat: „Da, dar de unde mă cunoști?”.

A devenit astfel unul din ucenicii apropiaţi ai cuviosului Iosif, petrecând timp de 12 ani în ascultare față de acesta.

El a scris numeroase cărți despre experiența duhovniceasă a mentorului său, care va fi canonizat în curând de Patriarhia Ecumenică.

A oficiat tunderea în monahism a mamei sale

Mama lui, Victoria, a avut o vedenie prin care i s-a descoperit că fiul ei va deveni călugăr la Muntele Athos.

Ca atare l-a pregătit din timp pentru viitoarea sa misiune.

Încă de mic copil, Ioannis a încercat să imite viața pioasă a mamei sale, pe care ulterior a tuns-o în monahism cu numele de Teofana.

A ctitorit 19 mănăstiri în Statele Unite și Canada

Este considerat ca fiind primul care a pus bazele unei mănăstiri athonite autentice pe pământ american.

A întemeiat 19 mănăstiri în Statele Unite și Canada pentru monahi și monahii, precum și o casă de îngrijire medicală.

Îndrumător duhovnicesc a 4 mănăstiri athonite și a 8 mănăstiri de maici din Grecia

Părintele Efrem a devenit stareț al Sfintei Mănăstiri Filotheou în 1973 unde a reușit să reînvie într-un timp scurt viața duhovnicească.

Datorită acestui fapt a fost rugat de consiliul Muntelui Athos să îndrume alte câteva mănăstiri din Muntele Athos: Xeropotamou, Konstamonitou și Karakalou.

Alături de așezămintele monahale din Sfântul Munte a avut în grija sa și mănăstirea „Sfântul Ioan Înaintemergătorul” din Serres, cea a „Maicii Domnului Călăuzitoarea” (Odighitria) din Portaria (Volos), și cea a „Arhanghelului Mihail”.


Părintele Efrem Filotheitul va fi înmormântat miercuri la Mănăstirea „Sfântul Antonie” din Arizona la ora 13:00.

Foto credit: ortodoxiatinerilor.ro

Comentarii Facebook


Știri recente

La hramul istoric al Catedralei Patriarhale va fi proclamată canonizarea Sf. Cuv. Teofana Basarab | Programul manifestărilor

Catedrala Patriarhală serbează sâmbătă, 21 mai 2022, hramul istoric dedicat Sfinților Împărați Constantin și Elena.  Manifestările cuprind proclamarea canonizării Sfintei Cuvioase Teofana Basarab. Detalii despre viaţa sfintei, aici. Programul integral: Proclamarea canonizării Sfintei Cuvioase Teofana…