5 iunie – Ziua Mondială a mediului înconjurător

Ziua mondială a mediului înconjurător este un mijloc prin care se încearcă stimularea preocupării oamenilor pentru protejarea mediului înconjurător şi în acelaşi timp sensibilizarea factorilor decizionali să acţioneze în acest sens.

Ziua mondială a mediului 2019 este dedicată combaterii poluării aerului – #BeatAirPollution – și propune înțelegerea diferitelor tipuri de poluare şi a felului în care acestea afectează sănătatea şi mediul înconjurător, precum și a modului în care putem contribui la reducerea acestui tip de poluare.

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) citată de Agerpres, în fiecare an aproximativ 7 milioane de decese premature sunt atribuite poluării aerului.

Ziua mondială a mediului înconjurător a fost stabilită de Adunarea Generală a Organizației Naţiunilor Unite (ONU) în 1972. Atunci, în perioada 5-16 iunie, a avut loc Conferinţa de la Stockholm, prima mare conferinţă privind problemele de mediu, informează site-ul oficial al ONU.

Biserica Ortodoxă și mediul

Biserica Ortodoxă este preocupată de rezolvarea problemelor de mediu și a crizei ecologice îndemnând, potrivit învățăturii creștine, la respect faţă de creaţie şi la un efort comun pentru protecţia mediului înconjurător.

 

Vezi această postare pe Instagram

 

O postare distribuită de Basilica.ro (@basilica.ro) pe


Patriarhia Ecumenică și-a manifestat în mod constant îngrijorarea față de problemele de mediu. Anul acesta se împlinesc 30 de ani de la prima enciclică ecologică semnată de un Patriarh Ecumenic prin care s-a stabilit ca data de 1 septembrie să fie o zi de sensibilizare a conștiinței publice față de problemele de mediu și un prilej de rugăciune pentru întreaga creație.

Patriarhul Ecumenic Bartolomeu, supranumit Patriarhul Verde pentru desele sale inițiative ecologice, a subliniat în repetate rânduri faptul că „rădăcinile crizei mediului nu sunt în principal economice sau politice, nici tehnologice, ci în mod profund şi esenţial religioase, spirituale şi morale”.

La Summit-ul Halki III, intitulat „Formarea teologică și conștiința ecologică”, Patriarhul Ecumenic Bartolomeu a venit cu propunerea introducerii unor cursuri de ecologie în școlile teologice.

Vezi și:

Foto credit: Pixabay

Comentarii Facebook


Știri recente